Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна спечели Евровизия. Зеленски поиска финалът догодина да е в "свободен" Мариупол


Украинската група Калуш Оркестра след победата на Евровизия
Украинската група Калуш Оркестра след победата на Евровизия

Украинската група Калуш Оркестра (Kalush Orchestra) спечели музикалния конкурс Евровизия. Песента им “Стефания” събра най-много подкрепа от публиката и спечели с общо 631 точки.

На второ място е британският изпълнител Сам Райдър, който получи най-висока оценка от журито на конкурса.

След изпълнението си музикантите от Калуш Оркестра поискаха светът да помогне на страната им.

“Молим ви, помогнете на Украйна, помогнете на Мариупол, помогнете на “Азовстал” сега”, казаха те по време на финала на конкурса в Торино, Италия, в събота.

Русия започна война срещу Украйна на 24 февруари. До момента се знае за над 3500 убити цивилни, въпреки че според ООН реалният брой на жертвите вероятно е много по-голям. Над 6 милиона украинци са бежанци заради войната.

Мариупол е сред най-тежко засегнатите от бомбардировките градове. Според местните власти градът на практика вече не съществува. Последното място в него, което не е окупирано от руската армия, е металургичният завод “Азовстал”, където все още има украински войници, включително ранени, както и медицински персонал.

Победата на Калуш Оркестра значи, че Украйна ще бъде домакин на следващото издание на Евровизия. Президентът Володимир Зеленски каза, че страната “ще направи всичко възможно” да проведе финала през 2023 г. в “украински Мариупол” - “свободен, мирен и изграден отново”.

Заради непредизвиканата военна агресия срещу Украйна, Русия беше изключена от тазгодишното издание на Евровизия.

България беше представена на тазгодишното издание на Евровизия от групата Intelligent Music Project, която не стигна до финала на конкурса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG