Връзки за достъпност

Извънредни новини

Два месеца мрак и страх. Разказите на първите евакуирани от Мариупол


Сред евакуираните има и малки деца
Сред евакуираните има и малки деца

Около 100 украински цивилни са евакуирани от обсадения завод за стомана „Азовстал“ в украинския пристанищен град Мариупол на 1 май. Това каза украинският президент Володимир Зеленски. Началото на евакуацията се очаква от седмици, след като Мариупол се превърна в арена на най-ожесточените руски атаки. Към днешна дата градът на практика не съществува.

Хиляди хора останаха блокирани, а за стотици има подозрения, че са заровени в масови гробове.

Операцията по извеждане на цивилни започна в неделя и от съображения за сигурност информацията засега е оскъдна. От ООН потвърдиха, че там се извършва "операция за безопасно преминаване". От Международния комитет на червения кръст също казаха, че работят в района по извеждане на цивилни.

Очаква се в понеделник евакуираните да пристигнат в контролирания от Украйна град Запорожие.

„Не сме виждали никаква слънчева светлина от два месеца. Беше ни страх“, каза Наталия Усманова, една от първите жени, изведени от укритията в „Азовстал“. „Казах на съпруга си: Вася, вече няма да се налага да ходим до тоалетна с фенерче и няма да използваме чанта за тоалетната“, допълва жената. Тя обяснява, че са дошли в „Азовстал“ по собствено желание, за да се спасят от военните действия.

„Знаехме за хуманитарните коридори, знаехме за евакуацията, но просто не ни пускаха. И когато снарядите започнаха да падат в „Азовстал“, си мислех, че сърцето ми ще спре и няма да го преживея. Не мога да повярвам. Два месеца мрак“, разказва Усманова.

Мариупол е под руска обсада от началото на март и е почти напълно разрушен от постоянните ракетни удари и бомбардировки. По данни на местните власти към момента в града са останали около 100 000 цивилни.

"Там е ад". Какво разказват избягалите от Мариупол
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG