Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сателитни снимки показват възможен трети масов гроб до Мариупол


Снимка на Мариупол, направена с дрон от украинския полк "Азов", 24 април 2022 г. Над 95% от сградния фонд на града е напълно или частично унищожен.
Снимка на Мариупол, направена с дрон от украинския полк "Азов", 24 април 2022 г. Над 95% от сградния фонд на града е напълно или частично унищожен.

Сателитни снимки показват наскоро изкопани траншеи на 5 км от Мариупол, съобщи украинската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL). Предполага се, че те може да представляват масов гроб. Изображенията са на американската компания Planet Labs.

Мариупол е пристанищен град, нападнат още в първите дни от войната в Украйна и напълно обсаден от руската армия към 1 март 2022 г. Оттогава до мястото няма достъп, няма и доставки на вода и храна. Токът, парното и телефонните връзки са прекъснати. Над 95% от сградите са унищожени напълно или частично, а броят на загиналите не е известен.

Снимките, публикувани в понеделник, показват няколко траншеи с обща дължина от около 200 метра. Те са изкопани до традиционното гробище на село Стари Крим, предградие на Мариупол. Самият Стари Крим беше превзет от руската армия на 10 март.

Колаж. Вляво: сателитна снимка от 24 март 2022; вдясно: снимка на същото място, направена на 24 април.
Колаж. Вляво: сателитна снимка от 24 март 2022; вдясно: снимка на същото място, направена на 24 април.

Според датите, на които са правени снимките, изкопаването на траншеите е започнало на 24 март, а към 7 април част от ямите са били разширени, докато други части са били засипани с пръст. Нови траншеи се появяват на сателитните снимки от 24 април.

Руските войници дават храна на местните жители, които се съгласят да погребват хора, казва пред журналистите кметът на Мариупол Вадим Бойченко. "Точно тези хора ни го казаха - че трябва да си отработят техния "трудочас", за да им дадат вода и храна", добавя той.

Възможният масов гроб в Стари Крим е третият, за който подсказват сателитните снимки. Първият беше открит до село Мангуш, на 20 км западно от Мариупол. Изображението отново беше подобно на траншея, нообщата дължина беше над 300 метра.

Второ подобно изображение показва два изкопа до село Виноградное, на 5 км на изток от Мариупол. Единият е с размери 38 на 4 метра, а другият - 45 на 25 метра.

За сравнение масовият гроб, открит до църквата в Буча, Киевска област, беше дълъг 14 метра. В него бяха открити телата на 70 души.

Първите данни за наличието на масови гробове след военни действия се откриват именно чрез спътникови снимки, сочи опитът от последната голяма война в Европа - тази в бивша Югославия, протекла през 90-те години. Най-големият масов гроб в Босна е този от село Томашица, северозападна Босна. Той е с размер от 5000 кв. м. и в него са открити близо 600 тела.

Много от масовите гробове в Босна са открити години след края на войната. Този от Томашица е открит 18 години след сключването на мирния договор от 1995 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG