Връзки за достъпност

Извънредни новини

До Мариупол може да има масов гроб, дълъг над 300 метра, показват сателитни снимки


Сателитни снимки на предполагаем масов гроб до Мариупол. Снимката вляво е от 23 март. на нея се вижда път, а в трапецовидна форма е очертано традиционното за района гробище. Снимката вдясно е от 29 март. В червено е ограден изкоп с форма на траншея.
Сателитни снимки на предполагаем масов гроб до Мариупол. Снимката вляво е от 23 март. на нея се вижда път, а в трапецовидна форма е очертано традиционното за района гробище. Снимката вдясно е от 29 март. В червено е ограден изкоп с форма на траншея.

Сателитни снимки от района на Мариупол показват траншея, дълга над 300 метра, която може да е място на масов гроб, съобщи украинската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL). Снимките са на американските компании Maxar и Planet Labs.

Траншеята е изкопана между 23 и 29 март, сочат снимките. Тя се състои от четири последователно изкопани ями в които може да са погребани около 200 души, съобщава Би Би Си, като цитира компанията Maxar и уточнява, че все още не е потвърдила информацията през независим източник.

Русия не е коментирала случая.

Изкопът се намира до село Мангуш, на около 20 км. от Мариупол. В сряда кметът на града Вадим Бойченко каза, че руската армия извозва с камиони тела на убити хора към Мангуш и ги "изсипва в ями".

Мариупол е пристанищен град на Азовско море, обкръжен в началото на март от руската армия. Оттогава градът така и не е превзет напълно. Над 95% от сградния му фонд е напълно или частично унищожен. В него остават над 100 000 цивилни граждани, чиято евакуация е спъвана от руската армия, твърди Бойченко. Предполага се, че броят на убитите жители се измерва в хиляди.

На уголемените спътникови снимки, публикувани в четвъртък вечерта, се забелязва и техника, с която може да е направен дългият изкоп. За сравнение най-големият масов гроб в Буча беше дълъг 14 метра. В него бяха погребани 70 души.

Буча е предградие на Киев, от което руската армия се изтегли на 31 март и това позволи на екипи от следователи и съдебни лекари да проучат района и да съберат данни за евентуални военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

Снимка на Maxar от 9 април показва, че част от траншеята е вече засипана с пръст.
Снимка на Maxar от 9 април показва, че част от траншеята е вече засипана с пръст.

Снимка, направена на 9 април, показва, че към тази дата траншеята е била разширена, а отделни отрязъци от нея са засипани с пръст.

Руски войници събират телата на загинали жители на Мариупол и ги пренасят до индустриалните райони на града, където има големи хладилни камери, казва съветникът на кмета Петр Андрюшченко пред журналистите на RFE/RL. След това телата се поставят в пакети и се извозват до масови гробове, добавя той.

В последните две седмици от Мариупол пристигаха и данни за това, че руската армия използва мобилни крематориуми. Според местните украински власти в тях се изгарят телата на убити цивилни, за да се заличат следите от това каква е била причината за смъртта им. В условията на война и обсада тези данни не могат да бъдат проверени независимо.

Първите данни за наличието на масови гробове след военни действия се откриват именно чрез спътникови снимки, сочи опитът от последната голяма война в Европа - тази в бивша Югославия, протекла през 90-те години. Най-големият масов гроб в Босна е този от село Томашица, северозападна Босна. Той е с размер от 5000 кв. м. и в него са открити близо 600 тела.

Много от масовите гробове в Босна са открити години след края на войната. Този от Томашица е открит 18 години след сключването на мирния договор от 1995 г.

Украинският град Мариупол се отбранява от 36-а бригада на морската пехота и от полка "Азов". Руската армия преди дни призова защитниците да се предадат, но те отказаха. Повечето от тях са обкръжени, докато се намират в металургичния завод Азовстал. В четвъртък Владимир Путин неочаквано отмени планирания щурм наруската армия срещу завода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG