Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като чудо". Певицата Рей, която се пребори за независимост и постави британски рекорд


Певицата Рей по време на церемонията по връчване на наградите "Брит", на която спечели най-престижните отличия - за песен и албум.
Певицата Рей по време на церемонията по връчване на наградите "Брит", на която спечели най-престижните отличия - за песен и албум.

За една нощ тя влезе в историята на музикалните награди "Брит", спечелвайки шест от седемте награди, за които беше номинирана. Така надмина рекорда на Блър, Адел и Хари Стайлс с по четири отличия наведнъж. Сама, без звукозаписна компания зад гърба си. Тя е Рей и е Човек на деня на Свободна Европа.

Една 26-годишна британка, в чиито вени тече ганайска кръв, направи истински фурор на престижните награди „Брит” този месец. Тя победи в рекордните шест категории.

По време на церемонията в лондонската зала O2 Рейчъл Агата Кийн, чието артистично име е Рей (Raye), получи призовете за най-добра песен - Escapism, и за най-добър британски албум - My 21-st Century Blues.

Тя беше отличена и за най-добър изпълнител, най-добър нов изпълнител, най-добър R&B изпълнител и най-добър автор на песни. Така Рей стана и първата жена, която печели наградата за автор на песни.

Наградите „Брит” са създадени от Британската асоциация на звукозаписната индустрия през 1977 г. и са смятани за еквивалента на американските „Грами“. Сред носителите на "Брит” са Бийтълс, Оейзис, Роби Уилямс, Елтън Джон и много други от най-големите британски музиканти.

Със своите седем номинации Рей също подобри рекорда за най-много, получени от един изпълнител за една година, съобщиха от Британската фонографска индустрия.

"Очите ми се пълнят със сълзи, когато говорим за това - прекалено много, наистина е прекалено много. Единственият начин, по който мога да опиша това, e като чудо", каза тя при обявяването на номинациите.

Рей пее на сцената по време на церемонията по връчването на наградите "Брит".
Рей пее на сцената по време на церемонията по връчването на наградите "Брит".

А при получаването на наградите си, когато излезе на сцената боса като своите предци, пели госпъл, Рей каза: "Изпълнителката, която бях преди три години, нямаше да повярва, че сега контролирам ситуацията - аз съм си шеф."

През 2021 г. Рей обвинява звукозаписната си компания Polydor Records, че е задържала издаването на дебютния ѝ албум от 2014 г.

Компанията подписва договор с нея, когато тя е едва 17-годишна, след като сама издава първия си миниалбум Welcome to the Winter. На 19 Рей пее в денс хита на Jax Jones - You Don't Know Me, който достигна номер три в класацията за сингли в Обединеното кралство. След това започва да работи със Stormzy и пише песни за Бионсе, Little Mix, Риана, Дейвид Гета, Джон Леджънд и Ели Гулдинг.

„Имам договор за запис на четири албума от 2014 г. И не ми беше позволено да издам нито един албум“, казва тя преди 4 години на последователите си и се опитва да прекрати договора с компанията.

Успява да раздели с лейбъла чак през 2022 г. Така миналата година тя издаде сама дебютният ѝ си студиен албум, който получава изключително високи оценки от критиците и е много успешен. Сега вече е и с награда "Брит".

Сингълът ѝ от 2022 г. Escapism се разпространява масово в TikTok, а след това става първата ѝ песен, която достига върха на класацията за сингли на Обединеното кралство. Освен това песента достигна до челната десетка в над 22 държави и стана първото ѝ влизане в американската класация Billboard Hot 100.

Затова, когато получи рекордния брой номинации, Рей каза: "Преди година и половина, що се отнася до индустрията, бях на дъното. И в най-смелите си мечти не съм си мислила, че да опитам отново ще означава седем номинации за "Брит"."

След като получи една след друга общо пет награди, Рей покани със себе си на сцената баба си Агата, чието име носи. Певицата благодари на възрастната жена, че „остана будна до 3 сутринта, за да се моли за мен“.

„Просто не разбирате какво означава това за мен. Плача грозно по националната телевизия. Всичко, което някога съм искал да бъда, беше да съм артист, а сега съм артист с албум на годината. Много благодаря, това е прекалено! Хайде, бабо, да тръгваме.“

Рейчъл Агата Кийн е родена на 24 октомври 1997 г. в Тутинг, Лондон. Музиката е част от нейното семейство. Дядо ѝ е автор на песни и музикант. Майка ѝ Сара, която е от ганайско-швейцарски произход, се среща с баща ѝ Пол в църквата, където той е музикален ръководител, а тя пее в хора. Затова и като малка самата Рей пее госпъл песни в същия църковен хор.

Моментът, в който Рей се качва на сцената заедно с баба си.
Моментът, в който Рей се качва на сцената заедно с баба си.

"Мисля, че бях на около 10 години, когато реших, че искам да се занимавам с музика много сериозно", казва тя. "Тогава баща ми направи малко импровизирано студио в къщата. Сложихме пухена завивка на вратата, за да действа като звуков буфер, и започнах да записвам песни, кавъри, като използвах микрофона, който бяхме купили."

На 14-годишна възраст тя е приета в Британското училище за сценични изкуства, сред чиито възпитаници са Адел, Лили Алън и Кейти Мелуа. След две години обаче напуска, защото се чувства "ограничена, въпреки че е научила изключително много".

След това младата Рейчъл се занимава предимно с учене на професионално писане на песни. Тя придобива известност с комерсиално успешните сингли от 2016 г. By Your Side на Джонас Блу и You Don't Know Me на Джакс Джоунс.

През 2019 г. получава наградата BMI Film & TV Award за "новаторското си артистично майсторство, творческа визия и влияние върху бъдещето на музиката". Следват още няколко отличия. Рей вече има над 10 милиона сертифицирани продажби в Обединеното кралство.

Тя има три сестри - Аби, Лорън и Кейтлин. Първите две също пишат песни, а Аби пее под артистичното име Absolutely.

Рей се определя като християнка и смята, че вярата ѝ е помогнала да преодолее личните си трудности. В интервю за Rolling Stone тя разкрива, че се е борила с дисморфия (мания за дефекти по тялото), пристрастяване, хранително разстройство и тревожност. Пред Би Би Си тя казва, че в началото на кариерата си е била сексуално насилвана от звукозаписен продуцент.

Форум

XS
SM
MD
LG