Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трейси Чапман, която се бори за човешките права в ноти


Трейси Чапман
Трейси Чапман

Трейси Чапман получава световна слава още в края на 80-те с първите си 11 автентични и социално ангажирани авторски песни. Близо 35 години по-късно една от тях ѝ спечели поредно музикално отличие. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди дни голямата американска певица Трейси Чапман стана първата чернокожа изпълнителка в 56-годишната история на престижните награди CMA( Country Music Awards), спечелила в категория "Сингъл на годината".

Чапман беше отличена за авторската песен "Fast Car", издадена през 1988 г., която възвърна популярността си, след като през юли 2023 г. кънтри звездата Люк Комбс направи кавър на хита.

"Fast Car" е част от дебютния албум на певицата, кръстен на самата нея - "Трейси Чапман". Той ѝ носи награда "Грами" през 1989 г. за най-добро женско поп вокално изпълнение, както и редица други награди и номинации. Три от песните в албума - "Fast Car", "Behind the Wall" и "She's Got Her Ticket", представляват трилогия за борбата на жените срещу домашното насилие.

"Тя може да е срамежлива, затворена и да не се чувства добре с някои от атрибутите на славата, но тази млада чернокожа жена от работническата класа в Клийвланд е новият артист на годината, а може би и новият артист на много години", пише тогава изданието Ролинг Стоун. Песните на Чапман са съчетание от редица жанрове, сред които блус, рок, фолк, соул и поп.

Следващите няколко албума също ѝ носят голям успех, като четвъртият - "New Beginning", съдържа хита "Give Me One Reason", отличен с "Грами" за най-добра рок песен.

Певицата е родена през 1964 г. и е израснала в Клийвланд, щата Охайо, в силно расистка среда и с ограничени финансови средства. Тя и сестра ѝ са отгледани от майка им, след като двамата родители се разделят.

Чапман започва да свири на китара и да пише песни като малко дете, а още в началото на двайсетте си години вече е забелязана в музикалните среди и подписва договор с продуцентската компания "Електра рекърдс" през 1988 г.

Същата година участва в концерт в чест на 70-годишниния юбилей на Нелсън Мандела. Събитието е благотворително, като част от средствата са дарени за южноафриканското движение за борба с апартейда. През годините Чапман е участвала в множество събития, посветени на социални каузи, свързани с правата на човека.

"Като дете винаги съм имала усет за социалните условия и политическите ситуации. Мисля, че това беше свързано с факта, че майка ми винаги обсъждаше нещата със сестра ми и мен - също и защото много четях", казва Чапман пред Ролинг Стоун.

Тя успява да опази личния си живот от медийното внимание. Писателката Алис Уолкър казва, че двете са имали романтична връзка през 90-те години.

Форум

XS
SM
MD
LG