Връзки за достъпност

Извънредни новини

Робърт Земекис, който използва киното, за да пресъздава миналото


Робърт Земекис позира с френския Орден за изкуство и литература, след като му е връчен от министъра на културата на Франция, Париж, 19 ноември 2016 г.
Робърт Земекис позира с френския Орден за изкуство и литература, след като му е връчен от министъра на културата на Франция, Париж, 19 ноември 2016 г.

Той е режисьор на легендарни филми като "Завръщане в бъдещето", "Форест Гъмп" и "Контакт". За себе си казва, че е "пристрастен към документалните филми". Вярва, че пресъздаването на миналото е едно от нещата, които киното може да прави най-добре. На 14 май Робърт Земекис навърши 72 години.

Филмът "Бони и Клайд" за легендарната двойка американски престъпници от времето на Голямата депресия в САЩ се превръща в повратна точка неговия живот. След като го гледа като дете заедно с баща си, филмовият режисьор Робърт Земекис решава да се занимава с кино.

Той е израснал в скромно католическо семейство в южната част на Чикаго и родителите му не са възхитени от идеята да учи във филмово училище. "Родителите ми стояха и казваха: "Не виждаш ли откъде идваш?" Предполагам, че може би чувствах, че трябва да го направя и въпреки тях", спомня си години по-късно Земекис.

Той е носител на Оскар за най-добър режисьор през 1995 г. за легендарния си филм "Форест Гъмп", в който главната роля е поверена на Том Ханкс. Ханкс е един от любимците на режисьора. Преди година беше съобщено, че двамата обмислят продължение на филма.

Други безспорни хитове, режисирани от Земекис, са поредицата "Завръщане в Бъдещето" с Майкъл Дж. Фокс и Кристофър Лойд, "Контакт" с Джоди Фостър, "Полет" с Дензъл Уошингтън.

В началото на кариерата си обаче той минава през някои трудности. Първите опити на Земекис да снима с 8-милиметрова камера са още в гимназията. Докато учи в Школата по киноизкуство към Университета на Южна Калифорния, той е отличен от Студентската академия за филма си Field of Honor.

Тогава е забелязан от Стивън Спилбърг. Той помага на Земекис и състудента му Боб Гейл да сключат договор за написването на сценария за "1941", режисиран от самия Спилбърг. Филмът обаче не постига успех. Същото се случва и с режисьорския дебют на Земекис през 1978 г. с филма I Wanna Hold Your Hand с Нанси Алън. През 1980 г. следва Used Cars с Кърт Ръсел. Сценариите са написани от Земекис и Гейл. И двата филма са приети добре от критиката, но не и от публиката.

"I Wanna Hold Your Hand и Used Cars бяха абсолютен провал в бокс офиса. Пълни катастрофи. [Тогава] научих тъжната новина: дори да направиш добър филм, не всички автоматично искат да го гледат", спомня си по-късно Земекис.

Заради първоначалните провали в бокс офиса Земекис има проблеми в намирането на работа в началото на 80-те години. Тогава той и Гейл опитват да лансират идеята си за филм за младеж, който случайно пътува назад във времето до 50-те години на миналия век, но тя е отхвърлена от всички големи студиа.

Робърт Земекис (вляво) позира със Стивън Спилбърг и Оскара си за най-добър режисьор за "Форест Гъмп", спечелил общо шест статуетки, Лос Аднжелис, 27 март 1995 г.
Робърт Земекис (вляво) позира със Стивън Спилбърг и Оскара си за най-добър режисьор за "Форест Гъмп", спечелил общо шест статуетки, Лос Аднжелис, 27 март 1995 г.

В крайна сметка Майкъл Дъглас наема Земекис да режисира филма му Romancing the Stone (1984). Противно на очакванията на продуцентите, той се превръща в хит. Благодарение на този успех, след това Земекис успява да реализира идеята си за "Завръщане в миналото".

Филмът излиза през 1985 г. и е изключително успешен. Последван е от две продължения през 1989 и 1990 г. Междувременно през 1988 г. Земекис си сътрудничи с Дисни в "Кой натопи Заека Роджър", в който комбинира традиционна анимация и игра на живо. С бюджета си от 70 млн. долара това е един от най-скъшите филми за времето си. Похарчените пари се оказват оправдани, след като филмът жъне успехи с три награди Оскар.

Истинският голям успех на Земекис обаче идва през 1994 г. с "Форест Гъмп". Това е невероятната история на младеж с нисък коефициент за интелигентност от щата Алабама, който несъзнателно участва в няколко исторически събития през 20-и век.

Филмът постига печалби от 677 млн. долара по целия свят и става най-касовият филм в САЩ за годината. "Форест Гъмп" печели шест награди Оскар, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор (Том Ханкс). От този момент Ханкс и Земекис често си сътрудничат.

В момента двамата работят заедно по филма "Тук", в който играе и друга звезда от "Форест Гъмп" - Робин Райт. Световната премиера на "Тук" се очаква през този ноември.

Том Ханкс (вляво) и Робърт Земекис по време на пресконференция за филма "Полярен експрес", Токио, 12 ноември 2004 г.
Том Ханкс (вляво) и Робърт Земекис по време на пресконференция за филма "Полярен експрес", Токио, 12 ноември 2004 г.

Освен като сценарист и режисьор, Земекис се изявява и като изпълнителен продуцент на "Сянката на смъртта", режисиран от Питър Джаксън, както и на "Око на обществото" и "Чужда собственост", на който е и съсценарист заедно с Боб Гейл.

Земекис е режисирал и няколко проекта за малкия екран, включително епизод от Amazing Stories на Стивън Спилбърг и три епизода от сериала на HBO "Разкази от криптата", на който е и изпълнителен продуцент. Той продуцира и пилотния епизод на сериала на CBS - Johnny Bago.

"Чувствам, че една от причините да ми харесва да имам филми, които са исторически или ревизионистка гледна точка, или история за определена епоха, е защото смятам, че това е едно от нещата, които киното може да прави най-добре", споделя Земекис.

Той вярва, че киното може да пресъздава добре миналото, "защото знаем как е изглеждало". Освен това, "можете да изследвате истината за нещо, което се е случило в миналото, защото сте успели да го погледнете през призмата на времето".

Приходите, които филмите на Робърт Земекис са донесли от разпространението си по света досега, надхвърлят сумата от 2 млрд. долара.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG