Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Главата ми говори на език, който не разбирам". Роби Уилямс на 50


Роби Уилямс по време на концерт през 2016 г.
Роби Уилямс по време на концерт през 2016 г.

Той е продал повече албуми в Обединеното кралство от всеки друг британски солов изпълнител в историята. Продажбите в световен мащаб надхвърлят 77 милиона, което го прави един от най-продаваните изпълнители на всички времена.

Вписан е в Книгата на рекордите на Гинес, когато след като обявява световното си турне за 2006 г. за един ден са продадени 1,6 милиона билета.

Той е Роби Уилямс, който посрещна своя 50-ти рожден ден, и е Човек на деня на Свободна Европа.

Робърт Питър Уилямс е роден на 13 февруари 1974 г. в Стоук он Трент. Учи в католическото училище "Сейнт Маргарет Уорд" в Тънстъл и участва в няколко училищни пиеси.

През 1990 г. шестнайсетгодишният Уилямс е най-младият член на Take That. Според документалния филм "Take That: For The Record", майка му прочела обява, в която се търсели членове на нова момчешка група, и му предложила да се пробва в нея.

Въпреки че по-голямата част от материалите на групата са написани и изпълнени от Гари Барлоу, Уилямс изпълнява водещите вокали в първите им хитове в трите им най-големи хита "Could It Be Magic", "I Found Heaven" и "Everything Changes".

Употребата на алкохол и кокаин от страна на Уилямс го вкарва в конфликт с мениджъра на групата Мартин-Смит относно правилата за поведение на членовете на Take That.

През ноември 1994 г. употребата на наркотици от Уилямс се засилва. Той едва не предозира в нощта преди планираното изпълнение на групата на Европейските музикални награди на MTV. Според документалния филм For the Record той е недоволен, че музикалните му идеи не се възприемат сериозно. Желанието му да изследва хип-хопа и рапа влиза в противоречие с обичайните балади на Take That.

През 1995 г. Уилямс напуска Take That. Въпреки напускането на Уилямс, Take That завършват турнето си Nobody Else Tour като четиричленна група.

По-късно те се разпадат на 13 февруари 1996 г., 22-ия рожден ден на Уилямс.

Роби стартира соловата си кариера през 1996 г. с кавър на песента "Freedom" на Джордж Майкъл, която достига второ място в британската класация за сингли. Записите за първия му самостоятелен албум започват през 1997 г.

Малко след запознанството си с автора на песни и продуцент Гай Чеймбърс, Уилямс издава "Old Before I Die", първия сингъл от дебютния си албум. Дебютният му албум "Life thru a Lens" е издаден през септември 1997 г.

Той е представен с първия му самостоятелен концерт на живо в театър "Елизе Монмартър" в Париж, Франция. Албумът дебютира под номер единадесет в класацията за албуми на Обединеното кралство.

"Angels", четвъртият сингъл, е бестселърът на Уилямс в Обединеното кралство. Освен че става хит в Европа и Латинска Америка, песента предизвиква рязък скок в продажбите на албума му.

Самият той остава в топ 10 на британската класация в продължение на четиридесет седмици и прекарва там общо 218 седмици, което го прави 58-ия най-продаван албум в историята на Обединеното кралство с продажби от над 2,4 милиона копия.

Не по-малко известен е и хитовият сингъл Feel, който излиза през 2002 г. и е част от албума Escapology. В него се пее:

"Стоя и си говоря с Бог, а той се смее на плановете ми. Главата ми говори на език, който не разбирам".

Следват поредица от номер 1 албуми, като само осмият му албум – Reality Killed the Video Star от 2009 г., пада до второ място. Освен тях Роби Уилямс има и един концертен албум, десет компилационни албума, десет видеоалбума, петдесет и девет сингъла и петдесет и шест музикални видеоклипа.

Уилямс проявява силен интерес към НЛО и свързаните с тях паранормални явления и изследва темата по време на творческия си отпуск през 2007-2008 г. Участва в документален филм за BBC Radio 4 с Джон Ронсън за паранормалните явления. Документалният филм ги проследява на конгрес на НЛО в Невада, по време на който Уилямс свързва своята мания по паранормалното с желанието да разбере детските си страхове от вярата на майка му в "световните мистерии, елфи, демони и магьосничество".

През май 2006 г. Уилямс започва да излиза с американската актриса Айда Фийлд. Тя също участва в документалния филм за BBC Radio 4. Взима участие и в разследването, което той прави на езерото Траут, Вашингтон. През 2008 г.

Уилямс и Фийлд се женят в дома му в Мълхоланд Естейтс в Бевърли Хилс на 7 август 2010 г. Те имат четири деца: дъщери Теодора и Колет и синове Чарлтън и Бо.

"Радвам се, че ми се случи, когато ми се случи, защото нямаше какво друго да ми се случи", казва Роби Уилямс за живота си в интервю за BBC Radio 4.

Форум

XS
SM
MD
LG