Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Едва сега започвам". Дженифър Анистън, която не спира да отстоява себе си


Дженифър Анистън на премиерата на филма "Мистериозно убийство 2" в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 28 март 2023 г.
Дженифър Анистън на премиерата на филма "Мистериозно убийство 2" в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 28 март 2023 г.

Разговор на бензиностанция и едно прослушване по-късно тя печели ролята на Рейчъл Грийн в "Приятели". 30 години след това тя продължава да е под прожекторите в Холивуд. В неделя Дженифър Анистън навърши 55 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Големият ѝ пробив е преди 30 години с първата сцена на ситкома "Приятели". Булка беглец влиза в кафене и засича приятелка от гимназията. Така започва историята на Дженифър Анистън в ролята на Рейчъл Грийн.

Това, което според нея я задържа толкова години на сцената, е умението да отстоява себе си. След ролята си на Рейчъл тя успява да намери пътя си към киното като актриса и като продуцент.

"В моя свят и кариера настъпи момент, в който осъзнах, че не е агресивно, борбено, заядливо или емоционално да отстояваш това, което заслужаваш и искаш", казва тя в интервю пред "The Wall Street Journal".

Въпреки дългогодишния си опит като актриса Дженифър Анистън усеща, че кариерата ѝ едва сега започва.

"Едва наскоро започнах да си казвам: "О, аз се справям". Мисля, че имах нужда да преодолея тези препятствия на съмнението в себе си и да си призная коя съм, къде съм и от колко време съм тук.", казва Анистън в интервю пред "Hollywood Reporter" от 2021г.

Дженифър Анистън е родена на 11 февруари 1969 г. в Шърман Оукс, Калифорния, в семейството на актьорите Джон Анистън и Нанси Дау. Баща ѝ е от гръцки произход и е известен с ролята си в сериала "Дните на нашия живот".

Дженифър Анистън за първи път се докосва до актьорската игра на 11-годишна възраст, когато се присъединява към драматичния клуб в училище. Започва професионалното си обучение по актьорско майсторство в Училището за сценични изкуства в Ню Йорк, известно още като училището "Слава".

В началото получава малки роли във филми и участва в продукции извън "Бродуей", а за да се издържа работи като сервитьорка или велопощальон.

Един ден среща Уорън Литълфийлд, бивш президент на NBC по развлекателните програми, на бензиностанция и с отчаяние го пита дали някога ще успее да пробие.

Няколко месеца по-късно той ѝ връчва сценария на "Приятели". В началото я канят за ролята на Моника Гелър, но продуцентът решава, че е по-подходяща за Рейчъл Грийн.

Ролята, която играе в продължение на 10 години от 1994 до 2004 г., ѝ носи награди "Еми", "Златен глобус" и "Гилдия на актьорите" и я превръща в една от най-високоплатените актриси.

Дейвид Швимер, Лиза Кудроу, Матю Пери, Кортни Кокс Аркет, Дженифър Анистън и Мат Лебланк от "Приятели" на 54-ите годишни награди "Еми" в Лос Анджелис, САЩ, 22 септември 2002 г.
Дейвид Швимер, Лиза Кудроу, Матю Пери, Кортни Кокс Аркет, Дженифър Анистън и Мат Лебланк от "Приятели" на 54-ите годишни награди "Еми" в Лос Анджелис, САЩ, 22 септември 2002 г.

Години след края на предаването то остава едно от любимите на поколения и през 2021 г. актьорите се събират в специален епизод "Приятели: Отново заедно".

За Анистън връщането на снимачната площадка на хитовия ситком от 90-те години с бившите ѝ колеги я е накарало да се изправи срещу най-трудния момент в живота си.

Година след края на снимките на "Приятели" Дженифър Анистън минава през развод с тогавашния си партньор Брад Пит.

С него тя прави и първите си опити като продуцент с компанията им Plan B Entertainment. Първият проект на компанията е "От другата страна" - криминална драма от 2006 г., режисирана от Мартин Скорсезе и с участието на Леонардо ди Каприо, която печели около 291 милиона долара в световен мащаб.

Години по-късно тя отново влиза в ролята на продуцент заедно с Рийз Уидърспун в сериала "Сутрешното шоу". Там тя играе и ролята на Алекс Леви, журналистка, която заварва борбата за власт в една медия.

"Другите проекти, които сме правили, са били по един филм тук и там. Така че това е първото истинско голямо шоу, което беше продадено на Apple..... И ние сякаш се чувствахме така, сякаш всички си партнираме заедно и заедно стартираме това ново плаване.", допълва Анистън пред "The Wall Street Journal".

Рийз Уидърспун (в дясно) и Дженифър Анистън (в ляво) на световната премиера на "The Morning Show" Ню Йорк, САЩ, 28 октомври 2019 г.
Рийз Уидърспун (в дясно) и Дженифър Анистън (в ляво) на световната премиера на "The Morning Show" Ню Йорк, САЩ, 28 октомври 2019 г.

Дженифър Анистън се снима в комедии от близо 30 години и е имала възможност да проследи развитието на индустрията през последните десетилетия. Един от последните ѝ проекти е филмът "Мистериозно убийство" по Netflix, където си партнира с Адъм Сандлър.

Наскоро Анистън заяви пред АФП, че комедията се е развила толкова много, че в наши дни е малко трудно да бъдеш смешен.

"Сега е малко по-сложно, защото трябва да си много внимателен, което наистина затруднява комедиантите. Красотата на комедията е в това, че се надсмиваме над себе си, над живота", казва Анистън.

Тя допълва, "Всеки има нужда от забавление! Светът има нужда от хумор! Не можем да се вземаме твърде насериозно."

Форум

XS
SM
MD
LG