Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Планът ми не беше да се присъединя към Холивуд, а да го унищожа". Джим Кери на 61


Джим Кери на премиерата на "Соник: Филмът 2"
Джим Кери на премиерата на "Соник: Филмът 2"

Той избира да види смешното в света и помага на останалите да направят същото. Това го води към комедията на сцената и в киното. Днес името му е безвъзвратно свързано с едни от най-култовите комедийни филми и сериали в Холивуд.

Детството му е трудно, макар той самият да не го определя така. Като към всичко останало в живота си, той подхожда към него с хумор и позитивизъм. Днес именно заради тази своя черта той е едно от най-разпознаваемите лица на Холивуд. Той е Джим Кери и днес празнува своя 61-ви рожден ден.

Още като малък Кери е изявен екстроверт. Той обича да прави имперсонализации на известни лица, които обича да представя пред хора. Дори подготвя програма за всеки път, когато семейството му има гости. Така до 9-10-годишна възраст той е натрупал 120 имперсонализации, които може да изпълнява.

"Родителите ми смятаха моята комедия за нещо специално", казва той за The Hollywood Reporter. Тримата му братя и сестри, всички по-големи, също го подкрепят, макар той да е много различен от тях.

Когато Кери е на 12 години, баща му, който до този момент е счетоводител, губи работата си. Нещата се влошават за известно време, а Кери е ядосан на света за това.

Всички имаха кинжали и ножове, а аз бях в центъра на лудницата.
Джим Кери

По-късно баща му си намира работа във фабрика за гуми, а Кери и братята му се присъединяват към него, като работят на осемчасови смени след училище като охранители и чистачи. На 14-годишна възраст Кери ходи на работа с бейзболна бухалка.

"Всички имаха кинжали и ножове, а аз бях в центъра на "лудницата". И изобщо не се страхувах от това. Исках да се бия", казва той за The Hollywood Reporter.

Оценките му се влошават и на 16 години той напуска училище. Когато баща му започва да го води в комедийните клубове на Торонто обаче, Кери вижда един цял нов свят. Така през деня той работи във фабриката, а нощите запазва за комедията.

"Да, в определени аспекти родителите ми ме накараха да порасна бързо, но списъкът с нещата, които са направили за мен е огромен", казва той за The Howard Stern Show. Затова и не смята детството си за тъжно, а предпочита да вижда позитивната страна на историята.

В крайна сметка Кери напуска фабриката и заживява със семейството си в миниван.

"Живеехме по къмпинги или на ливадата на сестра ми в провинцията и, разбира се, в палатката беше студено, но по някакъв странен начин това беше много по-щастливо време", споделя той.

Кери дебютира като комик в Торонто, но истинският пробив идва, когато е открит от американския комик и актьор Родни Дейнджърфийлд. Започва кариерата си с познатите имперсонализации, докато един ден не решава просто да експериментира с чувството си за хумор.

Актьорът Джим Кери на 69-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис
Актьорът Джим Кери на 69-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис
Планът ми не беше да се присъединя към Холивуд, а да го унищожа.
Джим Кери

Началото на филмовата си кариера Джим Кери поставя с участието си в комедийния сериал "Жив цвят". Тази роля му печели място в комедията "Ейс Вентура: Зоодетектив". Само няколко дни преди излизането на филма Кери разбира, че двамата най-влиятелни филмови критици по това време не харесват филма.

Въпреки това той излиза на екран и печели повече от 100 милиона долара. За една нощ Кери се превръща в сензация. Целта му във филма от 1994 г. е проста: да се надсмее над главния герой.

"Планът ми не беше да се присъединя към Холивуд, а да го унищожа", казва той пред The Hollywood Reporter.

Хонорарът му от 450 000 долара за другия му култов филм "Маската", договорен преди началото на продукцията, става 7 млн. долара. Към момента на заснемането на "Кабелджията" Кери е най-скъпоплатената филмова звезда в света. Хонорарът му от 20 милиона долара за филма пробива тогавашния таван за заплащане на холивудските актьори.

Въпреки своя успех в комедията Джим Кери решава да се покаже и в друга светлина. Поема предизвикателство с участието си в драмата "Шоуто на Труман". Рискът му се възнаграждава, като той печели Златен глобус за Най-добра мъжка роля в драматичен филм.

За ролята си във филма "Лъжльото" печели награда Изборът на публиката. Други негови известни филми са "От глупав по-глупав", "Блясъкът на чистия ум" и "Как Гринч открадна Коледа".

Канадският актьор Джим Кери прегръща продуцента Брайън Грейзър след новината, че филмът им "Лъжльото" е избран за любим комедиен филм на наградите Изборът на публиката.
Канадският актьор Джим Кери прегръща продуцента Брайън Грейзър след новината, че филмът им "Лъжльото" е избран за любим комедиен филм на наградите Изборът на публиката.

"Аз се събуждам всяка сутрин и си припомням, че това невероятно нещо е моята професия. Може да звучи абсурдно, но постоянно трябва да се ощипвам, защото не мога да го повярвам.", казва Кери в интервю за The Howard Stern Show през 2008 г.

През годините филмите, в които той участва намаляват. През 2018 г. след кратка почивка Кери се завръща на снимачната площадка за комедийния сериал "Смях през сълзи". Продължава със "Соник: Филмът 2", който излиза през 2022 г.

След премиерата на филма обаче пред Access Hollywood той казва, че се е наситил на холивудския блясък и е готов да се отдаде на живота си извън прожекторите и снимачните площадки.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG