Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ротацията тръгна. Анна Александрова от ГЕРБ пое правната комисия на парламента от Стою Стоев от ПП-ДБ


Анна Александрова
Анна Александрова

Комисията по правни въпроси на Народното събрание има нов председател - Анна Александрова от ГЕРБ. До 7 септември тя беше заместник-председател на комисията, която бе оглавявана от Стою Стоев от „Продължаваме промяната - Демократична България“. Стоев вече е заместник на Александрова.

Ротациите на председателя на правната комисия на 3 месеца, както и на председателя на парламента и на премиера на всеки 9 месеца са част от "джентълменското споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на мнозинство и кабинет. ГЕРБ и ПП-ДБ не подписаха споразумение за официална коалиция.

Стоев обясни в кулоарите на парламента, че има нова договорка - шефът на правната комисия да се сменя при всяка нова парламентарна сесия. Зимната сесия започна от 1 септември, а с това комисията се преотстъпва на ГЕРБ-СДС.

Стою Стоев
Стою Стоев

Анна Александрова оглавяваше правната комисия в продължение на 2 години в 44-ото Народно събрание.

Ротацията в четвъртък беше одобрена от 116 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Възраждане" и БСП се въздържаха, а ИТН не участваха в гласуването.

От БСП видяха в тази ротация управление със задкулисието. А управляващите отговориха, че от опозицията искат да няма редовно правителство, а служебна власт на президента Румен Радев.

Председателят на парламента Росен Желязков наказа независимият депутат Радостин Василев със забележка заради думите му "простащината на ГЕРБ". "Ако някой си е позволил да критикува Стою Стоев, че е некомпетентен, той спрямо Анна Александрова е академик", каза още Василев.

Александрова е един от вносителите на законови промени, които биха ограничили достъпа до обществена информация. Те ще бъдат гледани от парламента през тази седмица.

Комисията по култура също има нов председател -Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Той замести напусналия Народното събрание Вежди Рашидов, който си подаде оставката не само от парламента, но и напусна ГЕРБ и политиката, след вулгарни забележки по адрес на жените, жертви на домашно насилие.

Избирането на Стоев за шеф на комисията през май е част от т. нар. “джентълменско споразумение” между ГЕРБ и ПП-ДБ. ПП-ДБ подкрепиха избирането на Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента, като получиха правната комисия. ГЕРБ обаче забавиха своята част от споразумението, тъй като очакваха подкрепа от "Продължаваме промяната-Демократична България" за кабинета на Мария Габриел, за да получат комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG