Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стою Стоев от ПП-ДБ оглави правната комисия, като част от "джентълменското споразумение"


Стою Стоев (вляво) и Йордан Йорданов от ПП-ДБ
Стою Стоев (вляво) и Йордан Йорданов от ПП-ДБ

Стою Стоев от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ беше избран за председател на постоянната парламентарна Комисия по правни въпроси. Точката беше включена в дневния ред в сряда. При гласуването нямаше дебати, 123 гласа бяха „за“ (ГЕРБ и ПП-ДБ), 60 „против“ и 38 „въздържал се“.

Избирането на Стоев за шеф на комисията е част от т. нар. “джентълменско споразумение” между ГЕРБ и ПП-ДБ. ПП-ДБ подкрепиха избирането на Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента, като получават правната комисия. След три месеца, ако все още НС съществува, депутат от ПП-ДБ трябва да застане начело на парламента, а от ГЕРБ - на правната комисия. ГЕРБ обаче забавиха своята част от споразумението. Миналата седмица точката за председател на комисията беше отхвърлена от дневния ред и се разбра, че ГЕРБ очаква подкрепа от "Продължаваме промяната-Демократична България" за кабинета на Мария Габриел, за да получат комисията.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза след избора, че днес са показали на „Продължаваме промяната - Демократична България“, че може да им се има доверие, като са изпълнили ангажимента си – т.нар. "джентълменско споразумение". "Гласувахме председателя на правната комисия, така че нямат мотив да казват, че има криза в доверието", допълни лидерът на ГЕРБ. Липсата на доверие беше посочена от Кирил Петков, като причина ПП-ДБ да не подкрепят правителство на ГЕРБ при разговорите с Мария Габриел в петък.

БСП и ИТН не останаха доволни от начина по който беше избран Стоев.

„Събрали се две групи, решили си, ротират се..."

"Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии", каза Кристиан Вигенин от БСП. Според него в дългата традиция на българския парламент резултатът от формирането на комисии винаги е бил на база съгласие, постигнато между парламентарните групи, или на база на управляващо мнозинство..

„Събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание“, каза Вигенин.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ каза, че това, което са наблюдавали в момента, и срещу което са гласували, е „поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент, към българския народ“, защото същите тези две парламентарни групи са загубили три седмици да се надлъгват с правене на правителство.

"Човек с каузи..."

“Човек с каузи, висок професионализъм и готов да работи за промяната в България. Това е Стою Стоев – народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ от 17-и МИР-Пловдив”, пише в биографията на Стоев, разпространена от пресцентъра на ПП.

Стоев е част от контактната група, която определи законодателните приоритети пред 49-ото НС. Според партията Стоев е един от опитните им юристи, който е автор и съвносител на редица законопроекти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG