Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов най-голям срив в Русия - над 100 рубли за щатски долар. Москва обвинява меката парична политика


Руснаци гледат валутните курсове пред обменно бюро в търговския център Европейски в западна Москва, 11 август 2023 г.
Руснаци гледат валутните курсове пред обменно бюро в търговския център Европейски в западна Москва, 11 август 2023 г.

Стойността на руската рубла на междунарoдните пазари се срина до най-ниското си ниво за последните 17 месеца, преминавайки психологическата граница от 100 рубли за 1 щатски долар. Валутата падна с 1,5% до 100,975 през петия си ден на загуби, докато еврото надхвърли 110 рубли за първи път от 15 месеца.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. рублата загуби около 30% от стойността си.

Централната банка на Русия повиши лихвените проценти със 100 базисни пункта през юли до 8.5%, като ги задържа стабилно високи от септември 2022 година. Ръководството на банката обвини за рязкото падане на рублата тази година свиващия се търговски баланс на Русия. Излишъкът по текущата сметка е намалял с 85% на годишна база през януари-юли, пише Ройтерс.

Руската централна банка обаче излезе с позиция в понеделник, в която се казва, че не вижда заплаха за финансовата стабилност в девалвацията.

Това се случва на фона на изявление на икономическия съветник на президента Владимир Путин - Максим Орешкин, който коментира, че "основният източник на отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е меката парична политика.

"Текущият валутен курс се отклони значително от фундаменталните нива и в близко бъдеще се очаква неговото нормализиране", каза той пред държавната информационната агенция ТАСС. - "Централната банка разполага с всички инструменти, за да нормализира ситуацията в близко бъдеще и да гарантира, че лихвените проценти по кредитите ще бъдат намалени до устойчиви нива", добави Орешкин.

Той отбеляза още, че е в интерес на руската икономика е да има силна рубла, защото слабата усложнява структурната трансформация на икономиката на Русия и се отразява негативно върху реалните доходи на населението ѝ.

Бюджетният дефицит на Русия през първите 7 месеца на годината достига до близо 2.82 трилиона рубли, което са близо 28 милиарда долара или 1.8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Причината за дефицита са огромните военни разходи, както и санкциите на западните страни, които ограничават приходите от износа на природен газ и петрол, оказват натиск върху руския държавен бюджет.

"По-слабата рубла е присъдата срещу войната на Русия срещу Украйна“, коментира Тимъти Аш - базиран в Лондон старши стратег в BlueBay Asset Management, цитиран от Ройтерс.

Според него, за да спре поевтиняването на рублата, Русия може да въведе отново по-строг капиталов контрол. Друг вариант е да се повишат лихвените проценти. Това обаче ограничава потенциала за икономически растеж и означава по-високи лихвени проценти за правителството, докато то финансира военните операции в Украйна.

"Централната банка не контролира напълно ситуацията“, каза и независимият московски икономист Ян Мелкумов пред Ройтерс.

По думите му повишаването на лихвите по кредитите до праг 15% ще спре спада на рублата, но централната банка не иска да убие икономиката и бизнеса по същия начин, както трябваше да го направи миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG