Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама загинаха, а десетки са ранени при взрив на бензиностанция в Букурещ


Пожарникари изнасят пострадал при пожара на бензиностанция в Букурещ.
Пожарникари изнасят пострадал при пожара на бензиностанция в Букурещ.

Две експлозии на бензиностанция в предградие на Букурещ причиниха смъртта на най-малко двама души, а близо 50 са ранени. Сред ранените са над 20 пожарникари

Първата експлозия предизвика огромен пожар, властите въведоха протокол за извънредни ситуации и предупредиха хората да стоят далеч от района на Креведия, североизточно от центъра на града.

Втората експлозия в станала след като пожарникарите са започнали да се борят с пожара предизвикан от първата експлозия.

Длъжностните лица съобщиха в събота вечерта, че общият брой на ранените е 46, включително 26 пожарникари, които са пострадали при втората експлозия.

Броят на загиналите най-вероятно ще се увеличи.

Експлозиите са станали на бензиностанция, която осигурява втечнен газ (LPG), използван в домакинските уреди и в автомобилите.

Раед Арафат, ръководител на румънския отдел за извънредни ситуации, съобщи, че жителите в район с радиус 750 метра около станцията са били евакуирани.

Броят на евакуираните хора се оценява на 3000 души. Евакуацията е започнала, след като поне една частна къща се е запалила, каза Флорин Петре, кмет на Креведия, в интервю за телевизионния канал Digi24.

В допълнение към осемте души, ранени при първата експлозия, двама души, които са работили в района, където е избухнал пожарът, са в неизвестност, каза Петре в интервюто.

На мястото на инцидента са изпратени няколко линейки и хеликоптер, а за оказване на първа помощ е създадено специално звено за спешна помощ.

Някои от осемте души, които са пострадали при първата експлозия, са получили сериозни изгаряния и са транспортирани до три болници в Букурещ. Очакваше се някои от пострадалите да бъдат прехвърлени за лечение в чужбина.

Не е ясно какво е причинило експлозиите. Не се споменава за саботаж или атентат.

"Дълбоко съм натъжен, че експлозиите в Креведия доведоха до жертви - написа президентът Клаус Йоханис във "Фейсбук", определяйки случилото се като "трагедия". "Трябва бързо да започне разследване, за да се види дали са били нарушени правилата. Моля властите да предприемат спешни мерки за ранените, за да не се повтарят тези трагедии", написа Йоханис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG