Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът разпореди още две от сградите на фирма на Румен Гайтански - Вълка да бъдат премахнати


Сградите на фирмата "Био Майнинг" АД в ловно стопанство "Искър"
Сградите на фирмата "Био Майнинг" АД в ловно стопанство "Искър"

Две от сградите, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка, в Държавното ловно стопанство "Искър" окончателно са обявени за незаконни и трябва да бъдат съборени от фирмата, която ги е построила. Това постанови Върховният административен съд (ВАС), пише "Медиапул".

Румен Гайтански, наричан Вълка, има бизнес, свързан със сметопочестване. Преди години фирмите му бяха монополисти в събирането на боклука в столицата. През 2020 г. Столичната община подписа нови 5-годишни договори за почистване с фирми, свързани с него.

Новината идва, след като преди няколко месеца ВАС реши, че ловният хотел на фирмата "Био Майнинг" АД на Гайтански също трябва да бъде съборен. Според съда обаче това трябва да се направи от ловното стопанство. Засега това така и не се е случило.

Решението на ВАС се отнася до две сгради - “едноетажна масивна стопанска сграда (за аклиматизация на дива свиня) и за "едноетажна масивна постройка – помощна сграда към нея".

За разлика от хотела тези две постройки трябва да бъдат съборени от фирмата на Гайтански, а ако тя не го направи, с това трябва да се заеме Столичната община.

Решението се отнася до заповед на главния архитект на Столичната община Здравко Здравков, с която се възлага на "Био Майнинг" и на Държавно ловно стопанство "Искър" да съборят незаконните строежи.

Причината за решението за събарянето на сградите е, че те нямат разрешително за строеж, нито одобрени инвестиционни проекти.

Фирмата и стопанството обжалваха заповедта на Столичната община с аргумента, че сградите не са нови, а им е направен ремонт. Решението на ВАС обаче потвърждава, че те трябва да бъдат съборени.

В края на 2021 г. Софийският административен съд отмени решението за събаряне на хотела в ловното стопанство, с аргумент, че става въпрос за ремонт на стара сграда, а не за строеж на нова. Впоследствие обаче това решение също беше отменено.

"Био Майнинг" АД има сключен договор от 2016 г. с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е ловното стопанство. Той е за изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения, горски пътища и ловна база.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG