Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев отново критикува правителството, че "отстъпва от европейски ценности, криейки се зад Украйна"


Българският президент Румен Радев
Българският президент Румен Радев

Президентът Румен Радев отново критикува правителството и позицията му за войната в Украйна по време на посещение в Бургас във вторник, съобщи БТА. По негови думи то същевременно „отстъпва от други важни европейски ценности“.

Радев каза това в отговор на въпрос за протеста, който се организира срещу него в сряда. Причината е проруската му позиция за войната на Русия в Украйна.

Преди дни Радев каза, че Украйна „настоява“ да води война срещу Русия. Той беше широко критикуван за това изказване, включително от представители на правителството.

Това е нова теза на държавния глава по повод войната. Досега Радев призоваваше България да следва позиция на "неутралитет". От започването на войната обаче той защитава позиции, близки до тези на Кремъл.

Във вторник Радев каза, че управляващите използват темата Украйна „като спасителен пояс“.

"С него отдалечават вниманието на хората от това, че нямат визия, програма и реални действия в отговор на проблемите пред страната и хората. Това криене зад Украйна може да работи, но за известно време, защото проблемите се трупат, а хората чакат отговори", каза той.

Според него управляващата коалиция "отстъпва от редица европейски ценности, криейки се зад Украйна“. Сред тях според него са борбата с корупцията, прозрачността, свободата на словото и повишаването на качеството на живот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG