Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва е издала задочна заповед за арест на говорителя на Meta


Анди Стоун
Анди Стоун

Директорът по комуникации и говорител на компанията Meta, собственик на социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм - Анди Стоун, е обявен за издирване в Русия и срещу него е издадена задочна заповед за арест, съобщи Радио Свобода.

Meta е призната за екстремистка в Русия от края на март 2022 г. и дейността ѝ е забранена. Тя е включена и в руския списък на организациите, участващи в екстремизъм или тероризъм, поддържан от Росфинмониторинг. Фейсбук и Инстаграм бяха блокирани малко след началото на военната инвазия на Русия в Украйна.

Заповедта за издирването на Стоун е публикувана от Mediazona. Според информацията той е търсен задочно за насърчаване на тероризма.

Изданието уточнява, че още на 11 март 2022 г. руският Следствен комитет е образувал наказателно дело срещу Meta по този член заради решението на компанията да не блокира украински потребители за постове, призоваващи за "смъртта на руските нашественици". Именно Стоун, в качеството си на говорител, е обявил решението.

"Временно направихме допустими форми на политическо изразяване, които обикновено биха нарушили нашите правила, включително агресивна реторика като "смърт на руските нашественици", каза тогава той, като уточни, че няма да разрешават призиви за насилие срещу руски цивилни граждани.

Стоун не е открит за коментар по повод заповедта за издирване и арест.

Въпреки че двете социални мрежи са блокирани в Русия, много руски клиенти продължават да използват тези мрежи с помощта на VPN анонимизатори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG