Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е внесла западни чипове за над $1 млрд. през 2023. Как Москва заобикаля санкциите


Кремъл, Москва
Кремъл, Москва

В рамките на 2023 г. Русия е внесла микрочипове на обща стойност 1,7 млрд. долара въпреки международните санкции, наложени ѝ заради непредизвиканата инвазия в Украйна. Това съобщава Bloomberg, цитирайки класифицирани данни на руската митническа служба.

Една от основните цели на западните санкции срещу Русия е да попречи на страната да развива модерни технологии, които да използва с военно предназначение срещу Украйна.

По-голямата част от тези чипове - на стойност 1,2 млрд. долара, са произведени в САЩ и Европа, но в митническите документи не се посочва кои фирми са ги внесли в Русия и кога са произведени.

Сред производителите, чиито чипове са стигнали до Москва, са известни компании като Intel Corp, Advanced Micro Devices, Analog Devices, Infineon Technologies, STMicroelectronics и NXP Semiconductors.

Споменатите от Bloomberg производители уверяват, че спазват западните санкции и са прекратили дейността си в Русия. Освен това заявяват, че разследват данни за незаконна доставка на чипове в Руската федерация.

Източник на агенцията коментира през март миналата година, че санкциите могат да се заобикалят чрез трети страни, които не са ги подкрепили и действат като посредници. Например - Турция, Казахстан и Обединените арабски емирства.

Украинските власти също са заявявали, че Русия използва западни компоненти, по-специално в производството на ракети, като "Калибр" и "Кинжал". Киев също защитава тезата, че Русия получава платки, чипове и полупроводници за производство на ракети от трети страни, които си сътрудничат с нея.

От началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, САЩ и други западни страни наложиха контрол върху износа, за да ограничат достъпа на Русия до технологии и други ресурси, които биха могли да поддържат отбранителната ѝ индустрия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG