Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път. Русия издирва за арест премиери, министри и депутати от чужбина


Министър-председателката на Естония Кая Калас
Министър-председателката на Естония Кая Калас

Русия е пуснала за издирване високопоставени политици на чужди държави, съобщи руското интернет издание „Медиазона“ (днес в изгнание). Срез тях са министър-председателката на Естония Кая Калас и естонският министър на културата Симонас Кайрис.

Новината идва три месеца след като началникът на руското следствие Александър Бастрикин нареди да се разследват плановете на Естония за сваляне на съветски паметници и да се направи оценка на хората, причастни към съответните решения.

Във вторник „Медиазона“ уточни, че е открила имената на Кая Калас и Симонас Кайрис в публично достъпна база данни на руското вътрешно министерство. Журналистите са свалили имената на лица, издирвани от властите. В списъка фигурират близо 100 хил. души.

В базата данни има 132 политици и държавни служители от Европа и САЩ, като над 100 от тях се издирват заради свалянето на съветски паметници. Сред имената са политици от Латвия, Литва Полша.

Русия издирва включително министърката на вътрешните работи на Латвия Мария Голубева, която по-рано подкрепи демонтажа на паметника на съветските войници в Рига, както и 59 от общо 68 депутати на Латвия, гласували за прекратяване на договора с Русия за опазване на мемориалите.

Свободна Европа провери за български имена, имащи отношение именно към демонтажа на паметника на Съветската армия в София, но не откри такива.

На 24 ноември 2023 г. ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин нареди да се разследват плановете на Естония за сваляне на съветски паметници в страната.

По-рано, на 4 август 2023 г. естонското правителство съобщи, че започва кампания по демонтиране на такива монументи и по повторно погребение на телата на войниците. За тази цел беше създадена комисия по паметниците, която да организира демонтажа или да замени надписите върху костниците с неутрални.

Комисията установи, че в страната има 322 монумента със съветска символика и отбеляза 244, които трябва да се премахнат. До този момент Естония е демонтирала 56 паметника.

Най-голяма популярност придоби преместването на един от тях във военен музей. Става дума за съветски танк Т-34, поставен в град Нарва, близо до границата с Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG