Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев, Нинова, Захарова. Различни хора бранят съветския паметник с едни и същи думи


От ляво надясно: Президентът Румен Радев, говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Колаж.
От ляво надясно: Президентът Румен Радев, говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Колаж.

Едни и същи думи, едни и същи аргументи. И заплахи. Демонтирането на съветския паметник в София доведе до гневни реакции и в България, и в Русия. Аргументите обаче са едни и същи. Последен в този хор се включи и президентът Румен Радев.

От три дни части от Паметника на Съветската армия в София се демонтират. Също от три дни има и недоволство. В парламента е провалено заседание. За кратко е блокирано движението в центъра на София. Граждани протестират пред оградите, зад които демонтирането продължава. Президентът реагира остро. Също остро реагира и говорителката на външното министерство в Русия.

Всички противници на преместването на паметника казват основно 3 неща:

  • че това е фашизъм;
  • че това е изтриване на историята;
  • че това ще има сериозни последствия.

Това са аргументите на проруските партии БСП, "Възраждане" и "Левицата". Първите две са и парламентарно представени, а лидерите им Корнелия Нинова и Костадин Костадинов искат махането на паметника да бъде спряно, а вече демонтираните части - възстановени.

Към тях се присъедини и президентът Румен Радев, който нареди съветския паметник по ценност до националния празник и конституцията.

Аргументите им са основно, че демонтирането на паметника е фашизъм и заличаване на историята. Това са аргументите и на Мария Захарова, говорителка на руската дипломация.

И Радев, и Костадинов, и Нинова, и Захарова заплашват с последици.

Еднаквото говорене за тези хора не е ново и не е само по тази тема. Тезите на Москва са звучали с гласа на Радев, Нинова и Костадинов и по други теми, като войната на Русия срещу Украйна и руския газ.

Обвинения във фашизъм

Почти във всяко изказване срещу демонтирането на паметника присъстват думите "фашизъм" "нацизъм" и "варварство".

В сряда Захарова нарече демонтирането на паметника "варварски действия", а Радев - "варварско унищожаване".

Костадинов нарече управляващите "фашисти", а Захарова - "фашистващи евроатлантици". Същата дума употреби и депутатът от БСП Георги Свиленски.

"Свидетели сме на възстановяване на фашизма в България", каза той.

Историческото понятие "фашизъм" означава радикална авторитарна и националистическа идеология. Тя възниква в Италия по време на Първата световна война като алтернатива на либерализма, марксизма, анархизма и консерватизма.

Националсоциализмът, който е наричан също и нацизмът, възниква в Германия след Първата световна война, когато нацистката партия на Хитлер идва на власт. Според нацистката идеология хората не са равни – има по-висши и по-низши, а някои дори нямат право на живот.

Днес България няма как да отговаря на това описание.

Обвинения в подмяна на историята

По думите на Захарова паметникът "се изпраща на бунището на историята", а според Радев "посягащите" над паметника "режат историята парче по парче".

Демонтажът на паметника според българския президент е "агресивно настъпление срещу държавността, историята и паметта".

"Тези, които посегнаха срещу символите на държавността - националния празник, българския флаг - и които се готвят да похитят и Конституцията, днес режат нашата история парче по парче", каза Радев.

"Варварското унищожаване на паметници не е само е опит за заличаване на историята, но изостря силно общественото противопоставяне", добави той.

"Трябва да пазим историята и паметта за нея жива. Децата ни да я учат такава, каквато е, а не пренаписана. Нито един паметник не трябва да се премахва", каза Нинова.

Паметникът на Съветската армия е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава София вече не е с Германия, а преди това никога не е нападала Съветския съюз. Въпреки това СССР ѝ обявява война, а малко след това се извършва деветосептемврийският преврат, от който започва комунистическият режим, обявен впоследствие за престъпен.

Табелата на паметника "На съветската армия освободителка от признателния български народ" не отговаря на историческата истина.

Тогава все още армията не се е казвала "съветска", а "червена", не е била "освободителка", а "окупаторка", а паметникът е направен с цел пропаганда по времето комунистическия режим в България.

Заплахи с последици

Български президент, подобно на Захарова, отправи заплахи за последици от бутането на паметника.

"България ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение", каза Захарова.

По думите на Радев демонтирането на паметника ще има "политически последици".

"Българите няма да гледат безучастно посегателствата срещу нашата история, което е и посегателство срещу нашето бъдеще", каза президентът.

Според Костадин Костадинов демонтажът на паметника "е още по-сериозно влошаване на отношенията с Русия, която би могла да денонсира Договора за приятелство и сътрудничество между двете държави".

Всъщност още след нахлуването на Русия в Украйна Москва обяви България за "неприятелска държава" заради участието в наложените от Запада санкции.

Костадинов пък заплаши със съд управляващите от ГЕРБ и ПП-ДБ, защото според него демонтирането на паметника е незаконно.

Партията му, заедно с БСП, блокира днешното заседание на парламента в знак на протест срещу демонтажа на паметника.

Общинските съветници на двете партии внесоха в Столичния общински съвет и доклад с искане за референдум за монумента.

Единомислие по много руски тези

Костадинов, Нинова и Радев, известни с положителното си отношение към Москва, имат единомислие и по други въпроси.

Те са против България да помага с оръжие на защитаващата се от агресивната руска инвазия на територията ѝ Украйна. Радев обвини Украйна, че "настоява" да води войната, която Русия започна срещу нея.

Трите партии и президентът казват, че ако България предостави военна помощ на Украйна, това ще означава, че страната се въвлича във война.

Те са и против санкциите, наложени от Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, бяха и против забраната за внос на руски газ на територията на България.

Точно както в Русия, БСП и "Възраждане", говорят за "традиционните семейни ценности" и "джендър идеологията" в България и виждат неправителствените организации и ЛГБТИ хората като заплахите пред тях.

Обяснено. На какво е символ Паметникът на съветската армия и защо го махат
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG