Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път съдия от Русия няма да участва в Международния съд на ООН


Публично изслушване в Международния съд на ООН по иска на Украйна срещу Русия на 6 юни 2023 г. Снимка на екрана на официалното излъчване на сайта на ООН
Публично изслушване в Международния съд на ООН по иска на Украйна срещу Русия на 6 юни 2023 г. Снимка на екрана на официалното излъчване на сайта на ООН

Съдията от Русия Кирил Геворгян не беше преизбран в Международния съд на Организацията на обединените нации (ООН). Така това е първият състав на този съд, в който от началото на работата му през 1946 г. не попада представител на СССР или Русия, съобщи Радио Свобода.

Геворкян е член на съда от 2015 г., а от 2021 г. е негов заместник-председател. Сега неговото място като съдия от Източна Европа ще заеме Богдан Ауреску от Румъния.

Освен Ауреску, нови съдии в Международния съд на ООН станаха Сара Хъл Кливланд от САЩ, Хуан Мануел Гомес Робледо Вердуско от Мексико и Дире Тлади от Южна Африка.

Международният съд на ООН се състои от 15 съдии, избрани за деветгодишен мандат, като на всеки три години се избират петима членове. За да бъдат избрани, членовете на съда трябва да получат абсолютно мнозинство от гласовете в Общото събрание на ООН (97 гласа) и Съвета за сигурност (8 гласа).

Коментирайки резултатите от избора на съдии, украинският президент Володимир Зеленски, написа в социалната мрежа X:

"ООН започна да се изчиства от зловредното влияние на Русия. За първи път в историята на ООН нейните държави членки лишиха Русия от правото да правораздава от тяхно име в Международния съд на ООН. Светът вижда кой разрушава международното право, а не го защитава".

След началото на пълномащабната инвазия на руските войски Украйна подаде иск срещу Русия в Международния съд на ООН. Киев обвинява Москва в неправилно тълкуване на международната конвенция за геноцида. Според позицията на Киев Русия е използвала изявлението за предполагаемо "спасяване на рускоезичното население от геноцид" като основание за нахлуването в Украйна.

Към иска се присъединиха още 32 държави. Съдът започна да разглежда делото през септември 2023 г. Самият съд поиска от Русия да спре войната в Украйна.

Международният съд е основният съдебен орган на ООН. Той се намира в Хага (Нидерландия) и разрешава правни спорове между държави в съответствие с международното право. Русия като цяло признава неговата юрисдикция, но я оспорва в отделни случаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG