Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Самоизолация". Русия иска анулиране на договора за правата на риболов с Великобритания от 1956


Според договора британските риболовни кораби имат право да извършват улов в райони на Баренцово море (снимката е илюстративна)
Според договора британските риболовни кораби имат право да извършват улов в райони на Баренцово море (снимката е илюстративна)

Руското правителство внесе в Държавната дума законопроект за денонсиране на споразумението за правата на риболов между бившия Съветския съюз и Великобритания, сключено през 1956 година.

То е подписано, малко след като съветските лидери Никита Хрушчов и Николай Булганин тогава посещават Лондон. След разпадането на СССР споразумението остава в сила, тъй като Русия се обявява за негов правоприемник.

Москва предлага денонсиране на документа, който действа почти 70 години, след като Обединеното кралство се отказа от режима на най-облагодетелствана нация в търговията с Русия след руската инвазия в Украйна.

Според договора британските риболовни кораби имат право да извършват улов в определени райони на Баренцово море покрай бреговете на Колския полуостров. На корабите също така е разрешено да плават и да хвърлят котва свободно в тези води.

Правителственият вестник "Российская газета" отбелязва, че вероятното прекратяване на споразумението ще бъде "уникално по рода си", тъй като "международните споразумения за храните никога досега не са били денонсирани".

В обяснителната бележка към законопроекта се посочва, че споразумението е "предимно едностранно" и денонсирането му "няма да доведе до сериозни външнополитически и икономически последици за Руската федерация".

Документът се появи в електронната база данни на Думата в събота, след като на 18 януари правителството одобри денонсирането на споразумението на първото си заседание след Нова година.

Британското правителство нарече решението на руските власти пример за "самоизолацията" на Русия.

След съобщенията за възможното денонсиране на договора редица британски таблоиди изразиха загриженост, че този ход може да доведе до повишаване на цените на традиционното ястие fish and chips (риба, обикновено треска, с пържени картофи).

Националната федерация на риболовните организации обаче заяви, че решението на Москва няма да окаже влияние върху отрасъла, тъй като британските рибари напоследък не са извършвали риболов в районите, посочени в споразумението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG