Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия официално се оттегли от договор за въоръжените сили в Европа, подписан след Студената война


Катедралата "Свети Василий" в Москва
Катедралата "Свети Василий" в Москва

Във вторник Русия официално се оттегли от ключов договор за сигурност, подписан след края на Студената война, съобщи Ройтерс. Целта му е да ограничава количеството на ключови категории обикновени въоръжени сили в Европа. България също е страна по договора.

С подписването на Договора за обикновените въоръжени сили (ДОВСЕ) след падането на Берлинската стена тогавашните два блока - НАТО и Организацията на Варшавския договор се стремят към деескалация на потенциални конфликти между Изтока и Запада. На практика Русия спира да спазва задълженията си по договора още през 2007 г.

През май 2023 г., повече от година след началото на войната в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин подписа указ за денонсиране на пакта. С това той си навлече осъждане от страна на НАТО за "подкопаване на евроатлантическата сигурност".

Във вторник руското външно министерство съобщи, че Русия официално се е оттеглила от пакта - и че договорът вече е "история".

"ДОВСЕ беше сключен в края на Студената война, когато изглеждаше възможно формирането на нова архитектура на световната и европейската сигурност, основаваща се на сътрудничество, и бяха направени съответните опити", написа министерство на своя сайт.

Русия съобщи, че стремежът на САЩ към разширяване на НАТО е довел до "открито заобикаляне" на ограниченията на договора и добави, че приемането на Финландия в алианса и кандидатурата на Швеция означават, че договорът е "мъртъв".

Първоначалната идея на ДОВСЕ е да попречи на всяка от страните в Студената война да натрупа сили за бърза офанзива срещу другата страна в Европа.

Още през 2007 г. обаче Русия преустановява изпълнението на задълженията си по договора под претекст, че са настъпили "извънредни обстоятелства", засягащи сигурността на Руската федерация и изискващи "незабавни мерки".

Русия не изпълнява и задълженията си да предоставя информация, да извършва нотификации и да приема инспекции съгласно договора.

В отговор на действията на Москва, с решение на Министерски съвет Република България също преустановява изпълнението на ДОВСЕ спрямо Руската федерация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG