Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Параноични идеи". Защо Русия се опитва да стигматизира "идеологията" да нямаш деца


Въпреки че Москва не публикува данни за жертвите си във войната в Украйна, западните експерти смятат, че са убити или ранени стотици хиляди.
Въпреки че Москва не публикува данни за жертвите си във войната в Украйна, западните експерти смятат, че са убити или ранени стотици хиляди.

В руския град Челябинск е задържана активистка от групата "Уралска феминистка инициатива", която държи плакат с надпис: "Чайлдфри - не преступление" ("Да нямаш деца не е престъпление"). По информация на ovd-info - група, която следи политическите репресии в Русия, младата жена по-късно е освободена без обвинения.

Макар и за много минувачи плакатът на жената да е първият път, в който виждат странната чужда дума "чайлдфри", висши служители в Русия я използват от години. Мнозина определят термина childfree (без деца) като враждебна идеология, която представлява заплаха за страната и нейните "традиционни ценности".

Правителството, в сътрудничество с депутати от контролирания от Кремъл парламент, подготвя законопроект, който ще забрани "пропагандата" на "идеологията без деца", особено сред младите жени. Това каза на правен форум в Санкт Петербург в края на юни заместник-министърът на правосъдието Всеволод Вуколов. Той добави, че тази "идеология" трябва да се характеризира като "екстремистка".

Високопоставен служител на Руската православна църква веднага подкрепи предложението.

"Нераждането на деца е идеология, която твърди, че децата не са задължителни в живота и дори подклажда омраза към децата", каза Фьодор Лукянов, ръководител на патриаршеската Комисия по въпросите на семейството и защитата на майчинството и детството.

По думите му тази идеология и последователите ѝ трябва да бъдат забранени и приравнени към екстремизма, "тъй като те унищожават нашето бъдеще - нашите деца."

Критиците на Кремъл виждат в подобни дискусии утвърждаване на нуждите на държавата, изправена пред демографски спад, утежнен от войната на Русия срещу Украйна. В нея са убити или ранени стотици хиляди руски войници.

"Това е посегателство срещу правата на жените", казва социологът Игор Ейдман. Путин се опитва да реши демографския си проблем "чрез параноични идеи", добавя той.

"Това е посегателство върху правата на жените", казва социологът Игор Ейдман.
"Това е посегателство върху правата на жените", казва социологът Игор Ейдман.

"Ето защо сега Думата ще приеме поредица от такива закони, които нямат за цел да мотивират жените да имат деца, а да ограничат правото им да нямат деца."

"Ултраконсервативна програма"

По-рано тази година правителствената статистическа агенция Росстат прогнозира възможен най-лош сценарий, при който населението на страната може да падне под 130 млн. души до 2046 г. Най-добрият сценарий, при който населението се увеличава с 4,6 млн. души за същия период, предвижда всяка жена да роди средно по 1,8 деца.

В допълнение към броя на жертвите, войната на Русия срещу Украйна раздели стотици хиляди млади семейства за дълъг период от време и накара стотици хиляди хора да напуснат страната.

В отговор правителството на Путин предприе множество инициативи. Първият проектозакон за забрана на "идеологията без деца" е внесен в Държавната дума през септември 2022 г. - същия месец, в който Путин нареди военна мобилизация, след като Русия не успя да постигне бърза победа над Украйна.

През февруари кабинетът задължи в училищата да се провеждат часове по "семейни науки". Според служител на Министерството на здравеопазването уроците имат за цел "формиране на здраво общество" чрез "нетърпимост към нераждането на деца" и популяризиране на многодетните семейства. Депутати от Думата също повдигнаха идеята за налагане на данък върху бездетните семейства, а официални лица и руският православен патриарх Кирил призоваха за борба с абортите.

През ноември 2023 г. депутатът от Думата Султан Хамзаев предложи държавата да изкупува бебета от жени, които планират да направят аборт, и да ги "прехвърля на грижите на държавата".

Руски деца празнуват записването си в младежката организация "Пионер" на Комунистическата партия, като позират на Червения площад на 19 май 2024 г.
Руски деца празнуват записването си в младежката организация "Пионер" на Комунистическата партия, като позират на Червения площад на 19 май 2024 г.

През май депутатът Николай Бурляев предложи в училищата да се провеждат "уроци по целомъдрие", чиято цел е "да се внуши на момичетата, че целта на техния живот и Божието призвание за жената е да бъде пазителка на домашното огнище и, доколкото е възможно, да се подчинява на съпруга си. А момчетата трябва да бъдат научени, че са защитници на родината".

"Забраните на абортите, уроците по целомъдрие, репресиите срещу ЛГБТ хората са свързани", казва Ярослав Сироткин, активист на групата за права на ЛГБТ общността "Калисто" и бивш учител, който е напуснал Русия.

"Всичко това е част от една ултраконсервативна програма, която се реализира в Русия с участието на Руската православна църква. Нарастването на репресиите също е свързано с войната и путинския стремеж към консерватизъм".

От години активистите за правата на жените в Русия са подложени на атаки, заплахи и насилие.

В публикация в Телеграм анализаторът Александър Невзоров, който заедно със съпругата си беше обявен за "екстремист" от съда на 2 юли, нарича предложения закон срещу семействата без деца "предсказуем". Жените могат да бъдат изправени пред заплаха от затвор за това, че "не са изпълнили плана" за създаване на пушечно месо за войната срещу Украйна, добавя той.

Популярният антикремълски канал "Професор Преображенски" в социалната мрежа Екс предупреждава онези, които не вярват, че законът ще предвижда затвор за жени, решили да не раждат.

"Не казвайте: "Не, това е абсурдно. Няма да се стигне до това", пише каналът. "Ще се стигне. Вече се стигна до това хора да бъдат изправяни пред съда за стихотворения и пиеси. Вече се стигна до това хора да бъдат вкарвани в затвора за това, че са казали "Не на войната". Вече се стигна до това хора да бъдат вкарвани в затвора за стикери. Скоро ще се стигне до това хора да получават дълги присъди затвор за нежелание да имат деца."

Форум

XS
SM
MD
LG