Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ми бъде много трудно". Какво знаем за забраната на "движението ЛГБТ" в Русия


Мъж размахва знамето на дъгата по време на "10-и Санкт Петербург Прайд", август 2019 г.
Мъж размахва знамето на дъгата по време на "10-и Санкт Петербург Прайд", август 2019 г.

Съдът в Русия наложи неясно формулирана забрана, с която застраши не само правата на ЛГБТ хората, но и тези на всички, които ги подкрепят по някакъв начин. Още преди да влезе тя в сила, последваха полицейски акции и затваряне на клубове и организации. Какво знаем за тази забрана?

Лилия живее в Москва и е част от ЛГБТ общността в руската столица. Макар че за момента няма намерение да напуска родината си, тя признава, че животът и в бъдеще може да стане много по-труден, отколкото е бил досега.

Причината е най-новата забрана, свързана с правата на хората с различна сексуална ориентация в Русия - страна, известна с по-рестриктивното си отношение към сексуалните малцинства и досега

На 30 ноември Върховният съд обяви "международното обществено движение ЛГБТ" за "екстремистка организация". Това стана на закрито заседание по дело, заведено от руското правосъдно министерство.

Така, въпреки че това движение няма правен статут, на практика беше забранена дейността на всички организации и активисти, свързани с хората с различна сексуална ориентация.

Съдебното решение беше последвано от полицейски обиски в нощни заведения, затваряне на клубове и ЛГБТ организации, бягства на хора от страната. Всичко това е факт, въпреки че формално забраната влиза в сила от 10 януари.

Ние имаме семейства, имаме работа, имаме планове

"ЛГБТ хората не са някакво чуждо, необвързано понятие - ние имаме семейства, имаме работа, имаме планове", казва Лилия пред рускоговорящата телевизия на Радио Свободна Европа "Настоящее время".

По думите ѝ, "когато си много различен от тези, които те заобикалят, общността, групите за подкрепа, неправителствените организации - те отнемат огромното чувство на самота". Затова тя споделя, че "без общността ще ми бъде много трудно".

Подобно на Лилия, много други членове на ЛГБТ общността в Русия се опасяват, че новата забрана директно ще застраши както тяхната свобода, така и тази на всеки, който ги подкрепя по някакъв начин.

Как се забранява "обществено движение"

Забраната на "международно обществено движение" повдига много въпроси сред юристи, активисти и външни наблюдатели. По света има много отделни ЛГБТ организации и движения, но от правна гледна точка такова понятие не съществува. Затова не е ясно кого точно ще засегне и как ще се приляга.

Правозащитни организации като "Гражданска помощ", "ОВД-Инфо", "Coming Out", "Мемориал" по-рано призоваха съда да не въвежда забраната. Те казват, че е невъзможно група хора да бъде наречена "обществено движение", само защото членовете ѝ принадлежат към социална група или защото са обединени от някакви лични характеристики.

"Това би било толкова абсурдно, колкото например да наречем всички пенсионери или хора от определен етнос "обществено движение", се казва в позиция на правозащитниците по повод делото..

По думите на адвокатката от "Coming Out" Ксения Михайлова, от гледна точка на действащото руско законодателство "няма такова обществено сдружение като "международно ЛГБТ движение".

По думите ѝ, за да има едно движение правен статут, то трябва да е регистрирано като обществено сдружение или поне да има признаци на такова, като например определена структура, решение за учредяването му, цел на дейността му и т.н.

Изследователският център "Сова" изрази подобна позиция. Според него под ЛГБТ движение се разбира широко социално движение в подкрепа на равните права в обществото на хората, които се различават от мнозинството въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност.

"Това движение няма единна структура, а представлява голяма съвкупност от различни организации и неорганизирани активисти и е невъзможно да бъде признато за единна организация", посочва центърът.

Правозащитниците обаче не смятат, че тази неяснота в закона ще попречи на властите да го прилагат.

Ще пострадат лекари, адвокати, преподаватели, тези, които помагат на ЛГБТ хората

Според Елена Костюченко, журналистка и ЛГБТ активистка, от забраната ще пострадат не само хората, които са част от общността, но и онези, които ги подкрепят в борбата им за равни права.

"Ще пострадат лекари, адвокати, преподаватели, тези, които помагат на ЛГБТ хората - всичко това може да се разглежда като участие, като подпомагане на екстремистка общност", коментира тя пред "Настоящее время".

Според руското законодателство създател или лидер на "екстремистка организация" може да получи присъда до 10 години затвор, а участниците в нея - до 6 години.

Какво ще се промени за ЛГБТ общността

Според активисти след решението на Върховния съд всяка демонстрация на принадлежност към ЛГБТ общността може да бъде призната за незаконна. Това включва публичното говорене за постиженията и проблемите на сексуалните малцинства, организирането на събития и дори носенето на символи като цветовете на дъгата. Очаква се сайтовете, в които се споменава ЛГБТ, да бъдат блокирани в Русия.

"Според руското законодателство, ако определено обществено сдружение бъде признато за екстремистко, то всички негови структурни подразделения (или това, което Министерството на правосъдието или Следственият комитет считат за структурни подразделения) също се ликвидират и забраняват в Руската федерация", казва адвокат Михайлова.

По думите ѝ може да се стигне до това "цялата руска ЛГБТ активност да бъде класифицирана като дейност на структурните подразделения на това несъществуващо обществено сдружение и да се превърне в престъпление".

ЛГБТ активистите в Русия очакват забраната да доведе до насаждане на всекидневен страх сред хората от общността, по-силна маргинализация, увеличаване на емиграцията и на случаите на насилие срещу тях.

"В интернет адвокатите съветват да изнесете знамената с дъгата от дома си, да изтриете социалните мрежи, да скриете публикациите си, да скриете снимките си, да минете в нелегалност, което означава, че това ще бъде преживяване на всекидневен страх за живота ви", посочва Костюченко с обобщението, че "това е ужасяващо".

Журналистката очаква засилване на тенденцията на насилие, която се е наблюдавала след въвеждането на т. нар. закон срещу гей пропагандата през 2022 г. Причината е, че криминални групи, които традиционно атакуват ЛГБТ общността, ще знаят, че нейните активисти няма да се обърнат към държавата за помощ.

Какво стои зад забраната

Костюченко не вижда някакъв страх или опасение от страна на Кремъл, които да са мотивирали забраната. Според нея има по-скоро много "функционални съображения".

"В Русия имаме фашизъм. Отчасти, основната характеристика на фашизма е мобилизираното общество, т.е. общество, което или е във война, или се готви за война", казва журналистката.

ЛГБТ хората се вписват идеално в ролята на вътрешни врагове

Тя добавя, че за да бъде поддържано това общество в състояние на мобилизация, властта се нуждае от външни, но и от вътрешни врагове, "а ЛГБТ хората се вписват идеално в ролята на вътрешни врагове, защото сме навсякъде, ние сме точно като вас, достатъчно сме на брой, и все пак сме различни".

Според Костюченко руските власти отричат правото на човека да се разпорежда със собственото си тяло и със собствения си живот, а отношението им към ЛГБТ общността е само един пример за това.

Ако руските управляващи се чувстват в правото си "да изпращат хора на война против волята им, да ги принуждават да убиват, да умират против волята им", аргументира се тя, то тогава "трудно можем да очакваме същите тези власти да уважават избора на човек с кого да живее, кого да обича, към кого да има чувства".

В Русия съществува и хипотеза, че моментът на въвеждане на забраната е свързан с предстоящите догодина президентски избори, на които се очаква Владимир Путин да удължи управлението си до 2030 г.

Какво е хомофобското законодателство в Русия досега

Русия последователно ограничава правата на ЛГБТ хората от близо десет години. През 2013 г. беше приет т.нар. закон срещу гей пропагандата сред непълнолетните, а през 2022 г. той обхвана и възрастните хора.

Под "ЛГБТ пропаганда" руските власти разбират всички материали, които създават "положителен образ на лицата в нетрадиционни сексуални отношения".

Този закон засегна предимно онлайн кината, рекламите и медиите. Потребители започнаха да съобщават, че много стрийминг услуги и кина в Русия премахват или цензурират сцени от филми и телевизионни сериали, в които по някакъв начин може да се открие намек за "нетрадиционни отношения".

През лятото на 2023 г. влезе в сила и закон, който забранява промяната на пола по документи, както и операциите, необходими за транссексуален преход.

Форум

XS
SM
MD
LG