Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да остана женствен мъж или да се самоубия". Как в руска клиника "лекуват" транссексуални хора


Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Пациенти от клиника в руския град Ростов на Дон, която обещава смяна на пола, се оплакват от хомофобско отношение на лекарите. Те никога не стигат до необходимите им документи, а получават погрешни диагнози. Как става това?

Пациентите на клиниката "Феникс" в руския град Ростов на Дон се оплакват от хомофобската реторика на нейното ръководство и нетактичността на персонала.

Клиниката работи от 1991 г. и е специализирана в психичните заболявания. Тя е основана от психиатъра Александър Бухановски, един от първите изследователи на трансджендъризма в СССР, и тогава е спечелила доверието на представители на ЛГБТ общността.

Но днес наследството на учения се използва напълно различно. Пациенти говорят за комуникацията си с лекарите пред службата на Радио Свободна Европа в Северен Кавказ "Кавказ.Реалии".

"Ще бъдеш нечовек"

25-годишният транссексуален Григорий постъпва във "Финикс" през 2017 г., за да поиска разрешение да документира своя мъжки пол. Тогава той е на 19 години, обсъдил е решението със семейството си, което го е приело и дори му е помогнало с пари, за да се подложи на медицински преглед. В клиниката обаче започват проблеми.

Ти си красиво момиче, тези глупости ще ти съсипят живота.

"Обръщаха се към мен с женското име, дадено ми при раждането, въпреки че поисках да ме наричат Григорий. Те казаха: "Ти си красиво момиче, тези глупости ще ти съсипят живота." Мислила ли си за майка си? Никой няма да иска да живее с теб, ще бъдеш нечовек", казва той.

Най-негативния опит Григорий получава от общуването си с главния лекар на клиниката, психиатъра Олга Бухановская.

"Тя ми говореше като на дете. Каза, че ако започна прехода [към мъж], ще умра на 30-40 години. Възразих, че поради някои болести хора прекарват целия си живот на хормони, но не умират на 30. Тя отговори: "Вие не разбирате, това е различно".

Научният център за лечение и рехабилитация на Бухановски "Феникс". Снимка от сайта на клиниката.
Научният център за лечение и рехабилитация на Бухановски "Феникс". Снимка от сайта на клиниката.

В резултат Григорий е уведомен, че му предстои преглед, който ще отнеме около месец, след което консултация с лекари ще потвърди или опровергае джендър дисфория (несъответствие между полова идентичност и биологичния пол, определен при раждането).

На последвалата консултация Григорий е диагностициран с шизотипно разстройство и сериозна депресия. Според лекарското заключение тези заболявания могат да повлияят на желанието му да направи транссексуален преход.

Предписват му антидепресанти и антипсихотици и обещават да се върнат към въпроса за дефинирането на джендър дисфорията, когато състоянието му се подобри.

Вместо месец обаче, "прегледът" се проточва година. Според Григорий през това време психическото му състояние се е влошило.

Заради приема на медикамента халоперидол той не може нито да работи, нито да учи, защото заспива в час. В допълнение, мислите му за самоубийство се увеличават заради депресията и отхвърлянето на вида на тялото.

Арести, изтезания, убийства. Какво е да си гей в държавата на талибаните
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Григорий посещава периодично центъра. Всеки път го питат дали не се е отказал от искането за транссексуален преход. Моли ги да съберат комисия и да вземат окончателно решение, но лекарите се оказват или в болнични, или във ваканция.

Когато комисията успява да се събере година по-късно, отново са му зададени неетични въпроси и е наречен "красиво момиче". И пак отказват да му издадат удостоверение за джендър дисфория. Вместо това му предлагат да продължи да посещава центъра, на който вече е дал около 70 хиляди рубли.

Той напуска колежа и прекарва още година "в ужасно състояние". След това по съвет на приятел отива в частна психиатрична клиника в Самара, където отменят грешната диагноза, спират му назначените лекарства и одобряват транссексуалния преход. На 21 години Григорий започва прехода си и сменя документите си.

"След разговор със специалисти се разочаровах от медицината"

29-годишната транссексуална Даяна също описва опита си с клиниката "Финикс" като "много лош".

"Бях млада, нямах връзка с никого от ЛГБТ движението", казва тя. Попада на реклама в интернет, според която човек, страдащ от полово несъответствие, който иска да "смени пола си", трябва да потърси помощ в психиатрична клиника "Феникс".

По думите ѝ лекарите игнорирали молбата да я наричат с избраното от нея име, използвали паспортното. Момичето казва, че специалистите от "Финикс" са играли някаква "психологическа игра" и са я накарали да се съмнява във възприеманата от нея полова идентичност.

Преди консултацията на Даяна не са предписани никакви лекарства. Въпреки това лекарите ѝ казват, че вероятно има "бавна шизофрения, която е напът да се прояви".

На консултацията момичето е диагностицирано с "егодистонична ориентация" (състояние, при което човек изпитва безпокойство поради наличието на характеристика, от която би искал да се отърве).

"Препоръчаха ми да се примиря и да остана "женствен мъж" или да се самоубия, тъй като това би бил "изборът на възрастен, адекватен човек", казва Даяна.

"Изпитах болка и горчивина. След общуване със специалисти от "Финикс" се разочаровах от медицината и много дълго време не можех да започна отново да се доверявам на лекарите и да очаквам помощ от тях".

"Мълчах за самоличността си, защото искам да живея"

Една от "традиционните ценности", към които се придържа центърът, е подкрепата за войната срещу Украйна, казва Крис.

Неколкократно ми повториха в очите, че няма война, има "специална военна операция"

Тя е отишла във "Финикс" със съмнение за разстройство от аутистичния спектър и дефицит на вниманието. Още в комисията тя споменава войната с Украйна, в отговор на това "неколкократно ми повториха в очите, че няма война, има "специална военна операция". Така Кремъл нарича пълномащабната война, която води в Украйна.

Що се отнася до диагнозата и терапията, "50 хиляди рубли по-късно" тя е диагностицирана с тревожно разстройство. Предписан ѝ е "коктейл от халоперидол, мексидол и нещо друго".

В същото време Крис отбелязва, че когато посещава "Финикс", тя вече е чувала за хомофобията на специалистите от центъра, така че дори не споменава за небинарността си (небинарен се нарича пол, който не може да бъде определен като мъжки или женски).

"Мълчах за самоличността си, защото искам да живея."

"Трансджендър епидемия"

Клиниката работи в Ростов на Дон повече от 30 години и носи името на своя създател, психиатъра Александър Бухановски. В медиите често е наричан експерт по серийни убийци. Той съставя психологическия портрет на Андрей Чикатило - масов убиец и изнасилвач, известен като "канибала от Ростов". Смъртната присъда на Чикатило изпълнена през 1994 г.

Един от изследователските му интереси на лекаря е джендър дисфорията. Той пише за "транссексуалността" от края на 70-те години. На сайта на Руското дружество на психиатрите пише, че Бухановски е работел полунелегално поради негласна забрана за развитието на темата. Въпреки това, според колеги, още през тези години той е прегледал повече от хиляда души, "които са искали да сменят пола си".

Благодарение на репутацията на Бухановски като учен, изследвал тази тема, "Феникс" привлича ЛГБТ общността, казва Наталия Добронравова, адвокат и правозащитник, който помага на трансджендър хора.

"Бухановская оглави центъра през 2013 г. след баща си, при когото хората всъщност получаваха документите, необходими за транссексуален преход. Но от момента, в който дъщеря му дойде, практически не се издават документи. В същото време цените за комисиони са поне два пъти по-високи в сравнение с Москва", казва адвокатката.

Олга Бухановская отказва да отговаря на въпроси на журналисти заради "принципното си решение да не дава интервюта на чужди агенти".

В интервю през 2022 г. тя казва, че "специалните фондове" лобират за промяна на пола. Също така, според нея, интернет е "препълнен с ЛГБТ пропаганда", а в страната се твърди, че "се появяват клиники, които много лесно и бързо дават разрешение на тийнейджърите да сменят пола си".

Тя подкрепя закона, забраняващ прехода на транссексуални.

В друго интервю главната лекарка директно казва, че в нейната клиника джендър дисфорията се "лекува" чрез убеждаване на човек да приеме пола, определен при раждането му.

Бухановская казва, че в Русия е започнала "епидемия от трансджендъризъм" и нарича трансджендърите "секта, която набира все повече и повече последователи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG