Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Меко казано странни предпочитания". Как Русия отвлича вниманието от войната с контрол върху интимността


Колаж със снимка на авторката Светла Енчева
Колаж със снимка на авторката Светла Енчева

От 1 юли сексолози в руските болници могат принудително да "лекуват" хора, чийто сексуален живот не пасва на официалните представи на държавата за допустима интимност. А по стечение на обстоятелствата това се случва в поредния труден момент за управляващите в Русия, пише Светла Енчева.

От 1 юли 2023 г. в руските лечебни заведения трябва да заработят и сексолози. Това става по силата на заповед на Министерството на здравеопазването на Русия от 14 октомври 2022 г. По онова време Украйна си беше отвоювала голяма част от Харковска област и се готвеше да си върне и Херсон. И ето че държавата реши да се прицели в интимния живот на хората.

Какво ще лекуват сексолозите в Русия?

Заповедта, която заедно с приложенията си е 259 страници, се отнася до реда на предоставяне на медицинска помощ при психични разстройство и разстройства на поведението. Функциите на сексолозите, както и „психичните разстройства“, които се очаква те да лекуват, са описани на стр. 46.

Споменатите „разстройства“ са свързани с половото развитие и ориентация, половата идентификация и сексуалните предпочитания, сексуалната дисхармония в семейството и сексуалните дисфункции.

Официалният парламентарен вестник на Русия обобщава тези определения на по-достъпен език:

„Помощта на такъв специалист е необходима, ако човек иска да се избави от фригидност, импотентност или нарушения на сексуалното поведение като фетишизъм, мазохизъм, садизъм, ексхибиционизъм и даже при такива меко казано нестандартни предпочитания като автоеротизъм, хомосексуализъм, зоофилия“.

Русия е извадила хомосексуалността от списъка на заболяванията през 1999 г. Следователно на лечение подлежи нещо, което не е болест.

Русия е извадила хомосексуалността от списъка на заболяванията през 1999 г. – девет години след Световната здравна организация. Следователно на лечение подлежи нещо, което не е болест.

Още по-интересното е, че освен ЛГБТИ+ хората, които в Русия се обект на все по-репресивни мерки, според властта имат нужда от медицинска помощ и онези, които са просто „по-палави“ в интимния си живот. Примерно харесват белезници („мазохизъм, садизъм“), еротично бельо или определена част от човешкото тяло („фетишизъм“).

За психично разстройство е обявено дори сексуалното самозадоволяване („автоеротизъм“).

При това на лечение подлежат не само хората, „страдащи“ от съответните „разстройства“, а и онези, за които се прецени, че има риск да ги развият. Например децата, чиито родители се тревожат, че може да развият „неправилна“ сексуална ориентация или полова идентичност. Или, не дай, боже, да започнат да мастурбират.

Как ще се лекуват „сексуалните разстройства“?

За методите за лечение на някои от обявените за разстройства можем да съдим по оборудването на кабинетите на сексолозите, описано в приложение 18 на заповедта.

Така например терапията на фригидността ще бъде идентична с лечението на женската истерия по време на Викторианската епоха, а именно – с „рехабилитационен“ вибратор. В помощ на импотентността пък са предвидени помпи за стимулиране на ерекцията.

Статията на парламентарния вестник на Русия представя назначението на сексолози в лечебните заведения като форма на оказване на помощ на хора, които имат нужда от такава. В този смисъл говори и интервюираният от изданието психиатър, който подчертава, че тази „деликатна тема“ е „табуизирана“.

От заповедта обаче става ясно, че макар темата да е деликатна, предвижданата „грижа“ съвсем не е такава.

Една от задачите на сексолозите ще бъде да предприемат „съвместно с лекар психиатър принудителни мерки от медицински характер по отношение на лица, страдащи от сексуални разстройства“.

В Русия човек вече може да бъде подложен на принудително лечение, ако сексуалният му живот не пасва на официалните представи на държавата за допустима интимност

С други думи, в Русия човек вече може да бъде подложен на принудително лечение, ако сексуалният му живот не пасва на официалните представи на държавата за допустима интимност.

Опитите за „лекуване“ на хомосексуалност или трансджендър идентичност се наричат конверсионна терапия. Няма сериозни научни доказателства, че те имат успех, затова пък има много данни за вредите, които могат да нанесат, понякога – непоправими.

Поради това конверсионната терапия е забранена било частично, било изцяло в двадесет и пет страни (Германия например я забрани през 2019 г.), в други е обявена за незаконна, а още десетина държави се готвят да наложат забрана върху нея.

Многовековните усилия за борба с „ръкоблудството“ също не е известно да са се увенчали с успех.

Политическата горница и телесната долница

Датата за начало на функционирането на новите сексологични кабинети е предварително планирана, но тя по съвпадение се случва в поредния труден за властта в Русия период.

След щурма на паравоенната групировка „Вагнер“ на до неотдавна приближения на Владимир Путин Евгений Пригожин авторитарният режим в страната е изгубил имиджа си на монолитен. Вече не е ясно кой от силните в държавата кой е и за какво се бори.

Същевременно Украйна продължава да бележи, макар и малки, но методични победи на фронта.

И точно в този момент на практика вече всеки става потенциален обект на въдворяване в принудително лечение.

„Кой ли пък ще гледа какво правя в своята спалня“, биха си казали мнозина. Но в Русия вече са разпространени случаите на хора, набеждаващи други в хомосексуалност с аргумента, че са ги видели през прозореца. Независимо дали това е вярно, или не. Пък ако са видени от дете, става обществен скандал. Хомофобската пропаганда в Русия започва с аргумента, че всичко е, за да се предпазят децата.

Представете си сега някой невръстен Вова да каже (или родителите му да кажат, че е казал), че е видял през прозореца чичко Стьопа да прави нещо срамно, което на него мама му е забранила да прави. Или пък малката Олечка да изтича разплакана при мама, защото зърнала през пердето леля Нина да слага на чичо Игор белезници с пухчета.

И Стьопа, Нина, Игор и много като тях ще бъдат подложени на принудително лечение – в името на децата и тяхното „правилно“ сексуално развитие, разбира се.

И колкото повече политическата горница се разпада, толкова повече телесната долница ще се превръща в централна тема.

Добрата новина е, че заповедта предвижда по един лекар-сексолог на 250 000 души, така че ще е трудно да бъдат „лекувани“ всички. Поне на първо време.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Светла Енчева

    Светла Енчева е завършила философия в Софийския университет. Преподавала е социология, работила е като анализатор в Социологическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. Редовна авторка е в "Тоест". Фокус на интересите ѝ са човешките права. Сега съвместява журналистиката, социологията и преподаването на немски език. Основателка е на сайта Genderland.

XS
SM
MD
LG