Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лесно е да се победят уязвимите". Руската Дума прие закон срещу "ЛГБТ пропагандата"


Участници в първата разрешена ЛГБТ демонстрация в Санкт Петербург, 21 ноември 2010 г.
Участници в първата разрешена ЛГБТ демонстрация в Санкт Петербург, 21 ноември 2010 г.

Държавната дума в Русия прие законопроект за забрана на т.нар. пропаганда на “нетрадиционни отношения”, съобщи Радио Свобода.

Гласуваните на второ четене в сряда текстове са по-известни като “закон срещу ЛГБТ пропагандата“. Той предвижда прекратяване на разпространението на информация за хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността на територията на Русия.

Законопроектът беше гласуван на първо четене на 27 октомври. Над документа работиха близо 400 депутати от Държавната дума, сред които и председателят на камарата Вячеслав Володин. Още тогава той каза, че преди второ четене депутатите ще разгледат поправки, които още повече да затегнат предложената нормативна уредба.

Подобен закон вече е в сила от 2013 г., но досега се прилагаше само за непълнолетни. В новия законопроект са включени всички възрасти. Това кара юристи и правозащитници да се опасяват, че законът ще криминализира всяко публично споменаване на ЛГБТ хората.

Филми, театри, модни ревюта

Законопроектът предвижда значителни глоби за така наречената “ЛГБТ пропаганда”, както и за педофилия в медиите, интернет, рекламата и сферата на изкуството. За спазването му е упълномощен да следи медийният регулатор Роскомнадзор.

Филми, театрални постановки, изложби и всякакви обществени събития, за които агенцията прецени, че са „пропаганда“, няма да получават лицензи за провеждане и разпространение, а интернет сайтове могат да бъдат блокирани.

Подобни случаи има дори преди приемането на този закон. На 20 октомври в Новосибирск беше отменен детският театрален спектакъл “Принцесата и човекоядеца“ на режисьорката Полина Кардимон.

Като официална причина беше изтъкната „техническа неизправност на сцената“, но няколко дни преди това местни активисти призоваха спектакълът да бъде проверен за „пропаганда на нетрадиционни ценности“. Причина за призива им беше фактът, че ролята на принцесата се изпълнява от мъж.

Във вторник във Махачкала пък беше съставен административен протокол за "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни на модната дизайнерка Елнара Аскерова.

Поводът беше модно ревю, проведено на 18 октомври, в което са участвали като модели две млади момчета с дизайнерски облекла и лек грим. Проверката е била осъществена след сигнал по снимки от ревюто в социалните мрежи.

Самата Аскерова каза, че визията на моделите е била изцяло сценична, а на събитието са били поканени само жени, предимно нейни познати и приятелки.

Свободно тълкуване

Още докато се подготвяше законопроектът юристи отбелязаха, че в него няма ясна дефиниция на „пропаганда“ и може да доведе до забрана за всяко споменаване на ЛГБТ хората като феномен, дори и по напълно неутрален начин.

Правозащитници и активисти смятат, че новият закон ще направи невъзможна работата на подпомагащи ЛГБТ групите организации и не само ще увеличи репресиите и омразата към различните хора в Русия. Те многократно предупреждават, че прилагането на подобен закон ще наруши човешките права като цяло.

Уязвими групи

В началото на руската агресия срещу Украйна членовете на много ЛГБТ организации напуснаха Русия, тъй като се страхуват от преследване. Един от останалите в страната лидер на такава организация - Ян Дворкин, наскоро каза в интервю пред Радио Свобода:

“Военните действия на руските власти са много непопулярни и предизвикват агресия сред хората, която трябва да бъде пренасочена към някого. Най-лесният начин да направите това е да вземете някоя уязвима група сред жителите на Русия, да ги обявите за представители на западните ценности, срещу които Путин се бори в Украйна, и да насочите недоволството на масите към тях.”

Според Дворкин “лесно е да се победят уязвимите ЛГБТ хора, много по-лесно от съседната държава”.

Активистът прогнозира, че законът срещу „ЛГБТ пропагандата“ ще донесе вреда на много хора в Русия. Следващата стъпка, която руски депутати предлагат, е за „повторна пропаганда“ да бъде налагана наказателна отговорност, а не само глоба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG