Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската полиция нахлу в гей сауни и клубове в Москва ден след забраната на ЛГБТ движението


ЛГБТ активисти протестират в Москва през юли 2020 г. На 30 ноември Върховният съд на Русия обяви "международното ЛГБТ движение" – каквото не съществува като формална организация– за "екстремистко".
ЛГБТ активисти протестират в Москва през юли 2020 г. На 30 ноември Върховният съд на Русия обяви "международното ЛГБТ движение" – каквото не съществува като формална организация– за "екстремистко".

Полицията в Русия е нахлула в гей клубове и сауни в Москва през нощта срещу събота, съобщи сайтът "Внимание, новини".

Новината идва само ден след като Русия обяви "международното ЛГБТ движение" за "екстремистка" структура и я забрани. Това се случи, въпреки че в страната няма регистрирана такава организация.

В нощта срещу събота полицията в Москва е нахлула в клуб, в който е имало парти на ЛГБТ общността с над 300 посетители. Обискът е направен под претекст, че полицията проверява за наркотици.

Посетителите са били накарани да покажат документите си, а полицията ги е снимала.

Подобни обиски са извършени в поне още два московски нощни клуба, в бар и в сауна, като и там предлогът е бил, че полицията търси наркотици.

Въпреки че не е открила такива, маскираните полицаи, които са претърсвали въпросната сауна, са накарали всички да легнат на пода с лице към земята, цитира свидетели изданието "Внимание, новини".

В същото време клуб, посещаван често от ЛГБТ хора, в Санкт Петербург е бил принуден да затвори.

"Обектът, който наехме, отказа да ни позволи да работим заради [новия] закон. Извиняваме се, вече не работим", написаха от заведението в социалната мрежа VKontakte.

Акциите на руската полиция идват само ден след като Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за "екстремистко". Все още не е ясно как и кого ще засегне новата забрана, тъй като в Русия няма ЛГБТ движение регистирано като правен субект.

Правозащитнции обаче предупредиха, че новото законодателство може да доведе до цялостно наказателно преследване не само на активисти, но и на онези, които търсят убежище от хомофобско насилие под заплаха от до 10 години лишаване от свобода.

На 1 декември правозащитната инициатива LGBT+ Cause например обяви, че прекратява операцията си в Русия след решението на Върховния съд.

Инициативата защитаваше правата на хора, дискриминирани въз основа на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Забраната като "екстремистко движение" е поредното решение на Русия против правата на ЛГБТ хората. През 2022 г. Държавната дума разшири обхвата на закон от 2013 г., който забранява разпространението на „ЛГБТ пропаганда“ сред деца. Този закон вече обхваща всички възрасти и спира споделянето на всякаква информация по ЛГБТ теми.

През юли тази година руският парламент забрани и извършването на операции за смяна на пола, от каквито имат нужда транс хората.

Съкращението ЛГБТ обозначава лесбийките, гейовете, бисексуалните и транс хората.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG