Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската Дума забрани смяната на пола


Знамето на трансджендър общността
Знамето на трансджендър общността

Долната камара на руския парламент - Държавната дума, прие в петък на трето четене законопроект, който забранява извършването на операции за смяна на пола, съобщи Ройтерс.

Новината идва на фона на все по-тежки ограничения, които Москва налага на ЛГБТ общността в Русия. През ноември парламентът прие законопроект за забрана на т.нар. пропаганда на “нетрадиционни отношения”, по-известен като “закон срещу ЛГБТ пропагандата“, който забранява разпространението на информация за хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността на територията на Русия.

Законопроектът за смяната на пола забранява на медици да "извършват медицинска интервенция, предназначена да промени човешкия пол", както и да предписват хормонална терапия на пациенти.

Прави се изключение за случаите на конгенитални аномалии при децата, в това число генетични и ендокринни заболявания, свързани с нарушено формиране на детските полови органи.

Предстои законопроектът да бъде разгледан в горната камара - Съвета на федерацията, а след това да бъде подписан от президента Владимир Путин, за да влезе в сила.

Бъдещият закон също така ще забрани да се променя полът в официалните документи за самоличност и няма да позволява на транссексуалните да осиновяват деца.

Новината идва няколко месеца след като Върховният касационен съд (ВКС) отмени със свое решение възможността за смяна на пола в България, която има едни от най-консервативните закони по отношение на правата на ЛГБТ общността в Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG