Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нови нива на насилие". Русия обяви ЛГБТ движението за "екстремистко" и го забрани


Руски активист за правата на ЛГБТ хората, задържан в полицейски бус, държи плакат с надпис „Любовта е по-силна от хомофобията“. Архивна снимка
Руски активист за правата на ЛГБТ хората, задържан в полицейски бус, държи плакат с надпис „Любовта е по-силна от хомофобията“. Архивна снимка

Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за „екстремистко“, съобщиха световните агенции в четвъртък. С това Москва забрани дейността на организациите и активистите за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транс хората.

Новината идва две седмици след като руското правосъдно министерство поиска от съда да определи „международното социално ЛГБТ движение“ за екстремистка структура. Правозащитни организации в Русия нарекоха искането противозаконно и настояха да бъде отхвърлено, но това не се случи.

Делото е засекретено и липсва публична информация как се е стигнало до решението, което Върховният съд взе при закрити врата в четвъртък.

Министерството на правосъдието казва само, че властите са установили „признаци и прояви на екстремистки характер“ в движението на ЛГБТ общността, включително „подстрекаване към социална и религиозна разпра“.

В отговор правозащитници посочват, че искът е подаден срещу движение, което не е правен субект. Според тях „не е възможно да се нарече група хора „социално движение“ само защото принадлежат към някаква социална група или защото са обединени от някакви лични характеристики“.

Активистите очакват, че широката и неясна дефиниция в решението на съда ще позволи властите в Русия да преследват всички хора и групи, за които смятат, че са част от ЛГБТ общността.

Амнести Интернешънъл разкритикува решението и заяви, че то ще има „катастрофални последици“. Според правозащитната организация новото ограничение ще доведе до преследване на ЛГБТ активисти и ще узакони „изцяло нови нива на насилие срещу ЛГБТ лица в цяла Русия“.

Руски активисти казаха пред руската секция на Свободна Европа, че очакват страхът и несигурността на ЛГБТ хората да нараснат и те да започнат по-често да напускат страната.

Това е поредното решение на Русия против правата на ЛГБТ хората. През 2022 г. Държавната дума разшири обхвата на закон от 2013 г., който забранява разпространението на „ЛГБТ пропаганда“ сред деца. Този закон вече обхваща всички възрасти и спира споделянето на всякаква информация по ЛГБТ теми.

През юли тази година руският парламент забрани и извършването на операции за смяна на пола, от каквито имат нужда транс хората.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG