Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обстрелва цивилни райони в Южна Украйна с дронове и артилерия


Снимката е илюстративна. Украински артилеристи обстрелват позициите на руските войски с ракетна система "Вампир" близо до град Авдийовка в Донецка област, 31 май 2023 г.
Снимката е илюстративна. Украински артилеристи обстрелват позициите на руските войски с ракетна система "Вампир" близо до град Авдийовка в Донецка област, 31 май 2023 г.

Русия атакува цивилни обекти в Южна Украйна с артилерия и безпилотни самолети през последните 24 часа, съобщиха местните власти и украинските военни във вторник.

Новината идва на фона на продължаващите боеве в южната и източната част на страната, където украинските и руските сили от месеци водят близки бойни действия.

В южната област Херсон руски обстрел е убил двама души и е ранил седем други през последните 24 часа, съобщи областният управител Олександър Прокудин в Телеграм във вторник.

"Руските военни са обстрелвали жилищни райони в региона, образователни институции, църква, седалище на хуманитарна организация, търговски център, автоцентър, завод и обект от критичната инфраструктура в Херсон", каза Прокудин.

Град Херсон, който беше частично освободен от украинските войски преди година, е постоянно подложен на руски обстрел откъм река Днепър.

Русия също така изстреля нова вълна от произведени в Иран безпилотни летателни апарати по областите Николаев и Днепропетровск през нощта, съобщи противовъздушната отбрана на Украйна сутринта във вторник. Тя добави, че е свалила 29 от 31 безпилотни летателни апарата. Унищожена е и една руска крилата ракета.

Командването на южната част на Украйна съобщи, че атаката е продължила повече от три часа. В град Павлоград, Днепропетровска област, руски дрон е нанесъл удар по промишлено предприятие и е предизвикал пожар, съобщи областният управител Серхий Лисак в Телеграм.

"Пожарът вече е потушен, но има разрушения сред производствените съоръжения", каза Лисак.

На бойното поле украинските сили са водили 35 близки сражения през последните 24 часа, като са продължили настъплението си в района на Бахмут в източната част на Донецка област и по посока на южния град Мелитопол, съобщи Генералният щаб на украинската армия в ежедневния си доклад в понеделник.

Руските сили превзеха Бахмут по-рано тази година след продължила месеци наред кървава битка, която взе тежки жертви и от двете страни.

По-рано в понеделник украинският президент Володимир Зеленски каза пред външните министри на Европейския съюз (ЕС) в Киев, че победата на Украйна във войната с нахлуващите руски сили зависи пряко от сътрудничеството на Киев с ЕС на фона на нарастващите опасения за възможно отслабване на подкрепата в блока.

Притесненията бяха предизвикани от изборната победа в съседна Словакия на популистка партия, която се противопоставя на военната помощ за Украйна.

Зеленски също така заяви пред събралите се, че натискът върху Русия чрез санкции "очевидно не е достатъчен", като призова за повече сътрудничество за прекратяване на всякакви "схеми за заобикаляне на санкциите от страна на Русия" и за прекратяване на доставките за Русия, които ѝ позволяват да увеличава военното си производство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG