Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия прие закон за конфискация на имущество за "фалшиви новини" за войната


Председателят на руската Дума Вячеслав Володин.
Председателят на руската Дума Вячеслав Володин.

Държавната дума (долната камара на парламента) на Русия единодушно прие окончателно закон за конфискация на имущество на хора, които разпространяват "фалшификати" за армията.

Мярката ще се прилага и към намерените за виновни в "дискредитиране" на въоръжените сили, призоваващите за санкции срещу Русия осъдени за екстремистка дейност.

Новината идва на фона на постоянно обновяващите се репресии срещу хора, които открито се обявяват срещу войната на Русия срещу Украйна. Заплаха от затвор очаква хора с изразена антивоенна позиция, които опровергават дезинформацията, наложена в путинова Русия, които бягат от мобилизация, обявените за "чуждестранни агенти" или нерегистриралите се като такива. За да избегнат затвора, от началото на войната вече стотици хиляди избягаха от Русия.

В новия закон са изброени няколко члена, сред които са още са дезертьорство, неподчинение на заповеди, участие в нежелана организация. Повечето от тях бяха добавени към Наказателния кодекс след руската инвазия в Украйна преди две години.

Проектозаконът предвижда също така осъдените по тези членове да бъдат лишени от почетните си звания.

Според председателя на Думата Вячеслав Володин приетото решение "ще даде възможност да се наказват тези, които извършват дейност срещу страната си - да се лишават тези негодници от почетни звания, както и да се конфискува тяхното имущество, пари и други ценности".

В същия дух се изказа и депутатът от Либерално-демократическата партия на Русия Андрей Луговой.

"Всеки, който се опитва да навреди на родината, ще загуби всичко и ще умре там, извън страната ни, като последното куче", каза той.

Новият закон ще позволи на държавата да изземва имущество и от руснаци, които са напуснали страната и са критикували войната срещу Украйна, докато продължават да получават наем от свои къщи или апартаменти в Русия.

Предстои законът да бъде одобрен и от горната камара на парламента и подписан от президента Владимир Путин.

Руските съдилища признават за фалшиви информациите за войната в Украйна, които не съвпадат с версията на руското министерство на отбраната.

От началото на войната най-малко 830 души са били подведени под отговорност в Русия за антивоенната си позиция, включително най-малко 250 души, които са били подведени под отговорност по представяне на "фалшификати" за руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG