Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нанесе удари с дронове и ракети по граждански цели в Украйна. Най-малко трима цивилни са загинали


Последици от руски ракетен удар край Харков
Последици от руски ракетен удар край Харков

Най-малко трима цивилни са загинали, след като Русия нанесе удари с дронове и ракети по граждански цели в няколко района на Украйна. Това съобщиха украински военни и регионални представители в понеделник.

Новината идва на фона на руския ракетен удар ден по-рано, който уби шестима цивилни в Харковска област. В същото време продължават и сраженията край източния украински град Авдиевка, който Русия се опитва да превземе.

През последното денонощие руските сили са атакували осем района, населени с цивилно население в Донецка, Херсонска, Бериславска, Сумска и Одеска области. От украинското министерство на вътрешните работи съобщават, че са използвани дронове и управляеми ракети.

В източната част на Донецка област са били убити трима цивилни, съобщи областният управител Игор Мороз в понеделник.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко написа в Телеграм, че в Донецк е бил ударен инфраструктурен обект и е избухнал пожар. Той не даде конкретни данни за целта и местоположението на атаката.

По думите му други 14 руски ракети са поразили села в района на Херсон и Берислав. Един човек е бил ранен.

Отделно от това Киев съобщи, че девет руски дрона, които са се опитали да атакуват инфраструктура в черноморското пристанище Одеса, са били свалени рано в понеделник.

Докато Русия продължава да нанася въздушни и артилерийски удари по различни украински региони, най-тежките сражения се водят в източната част на Донецка област. Там руските сили започнаха офанзива срещу Авдиевка, само на 15 км северно от окупирания от Русия град Донецк, което е най-мащабната военна операция на Москва от месеци насам.

Населението на Авдийовка преди войната е наброявало около 30 000 души, но се предполага, че в разрушения град все още живеят 1600 души.

Военният администратор на града Виталий Барабаш каза, че хуманитарната ситуация за цивилното население там се влошава, тъй като усилията за евакуация и доставките на помощи са непрекъснато възпрепятствани от непрестанния руски обстрел на единствения път за достъп до града.

Руската офанзива срещу Авдиевка започна преди десетина дни, като руските сили опитват да обкръжат и превземат града.

В офанзивата участват най-малко три руски батальона с общо между 2000 и 3000 военнослужещи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG