Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха Русия, че руски изтребители "тормозят" американски дронове над Сирия


На този кадър от видео, публикувано от военновъздушните вили на САЩ, руски военни самолети изстрелват ракети по траекторията на полета на американски дрон MQ-9 Reaper на 6 юли 2023 г.
На този кадър от видео, публикувано от военновъздушните вили на САЩ, руски военни самолети изстрелват ракети по траекторията на полета на американски дрон MQ-9 Reaper на 6 юли 2023 г.

Руски изтребители "са тормозили" американски дронове над Сирия за трети пореден ден тази седмица, съобщи американската армия в събота.

Напрежението между руските и американските сили в Сирия не е необичайно, тъй като и двете страни патрулират както по суша, така и по въздух над територията на Сирия. Войната в страната продължава вече 12 години.

В събота армията на САЩ съобщи, че ден по-рано руски бойни изтребители са извършили опасно близки прелитания до три американски дрона MQ-9 Reaper, като това е продължило около 2 часа.

"Руските самолети извършиха 18 непрофесионално близки прелитания, които накараха дроновете MQ-9 да реагират, за да избегнат опасни ситуации", каза в изявление генерал-лейтенант Алекс Гринкевич, ръководител на Централното командване на военновъздушните сили на САЩ.

"Продължаваме да призоваваме Русия да се върне към установените норми на професионалните военновъздушни сили, така че всички да можем да върнем фокуса си върху гарантирането на трайното поражение на Ислямска държава“, добави Гринкевич.

Контраадмирал Олег Гуринов, ръководител на Руския център за помирение за Сирия, каза по-рано тази седмица, че Москва е притеснена от полетите над Северна Сирия на безпилотни самолети на водената от САЩ коалиция. Той ги определи като "систематични нарушения на протоколите", предназначени да избегнат сблъсъци между двете страни.

По думите на Гуринов увеличаването на "некоординираните полети" на дронове на коалицията води до ескалация и "Русия не носи отговорност за безопасността на тези полети".

Новото напрежение между САЩ и Русия възникна в сряда сутринта. Тогава САЩ обвиниха Москва, че руски военни самолети са проявили "небезопасно и непрофесионално поведение", докато три американски дрона MQ-9 са изпълнявали мисия срещу групировката "Ислямска държава".

След това в четвъртък американската армия съобщи, че руски изтребители са летели "невероятно небезопасно и непрофесионално" до френски и американски самолети над Сирия.

САЩ и Франция са част от международна коалиция, бореща се с "Ислямска държава". Въпреки поражението на групировката в Ирак през 2017 г. и в Сирия около две години по-късно, нейни членове все още извършват смъртоносни атаки и в двете страни.

Русия се присъедини към войната в Сирия през септември 2015 г. и оттогава подкрепя силите на сирийския президент Башар Асад. Руските военни самолети продължават да извършват атаки срещу силите на бунтовниците в северозападната част на Сирия.

Гражданската войната в Сирия започна през 2011 г. По данни, цитирани от Асошиейтед прес, до момента тя е довела до смъртта на половин милион души, а ранените са над 1 милион.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG