Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Намерил удобен повод". България отказа убежище на още един руснак, който не иска да се бие в Украйна


Павел Бочкарьов
Павел Бочкарьов

Административният съд в София е потвърдил отказ на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да предостави убежище на младия руснак Павел Бочкарьов, който не желае да бъде мобилизиран и да воюва в Украйна, където Русия води война.

Новината идва на фона на няколко отказа за политическо убежище за руснаци, които са потърсили закрила в България.

За това съобщи самият Бочкарьов в профила си във Фейсбук и публикува копия от документи. В решението се вижда, че според българския съд той е "намерил удобен повод да представи своя бежанска история".

Бочкарьов твърди, че решението срещу него се базира на това, че ДАБ счита твърденията за престъпления срещу човечеството от руската армия в Украйна за голословни. Според него тези заключения потвърждават думи на руския президент Владимир Путин и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Защитата на руснака е посочила пред съда, че той се страхува от военна служба, защото може да бъде задължен да извършва престъпления като тези от украинските градове Буча и Нова Каховка. Адвокатите му твърдят също и че има достатъчно доказателства, че новобранците, след много кратка военна подготовка, са изпращани на фронта в реални военни действия. В същото време Бочкарьов е имал и продължава да изразява "опозиционна позиция" срещу руските власти.

ДАБ обаче оспорва тези твърдения.

"Органът е приел за голословно твърдението, че бидейки част от руската армия ще извършва престъпления спрямо човечеството, нито една от двете страни в конфликта, макар и да имало цивилни жертви, не била обвинявана официално в престъпления спрямо човечеството", пише в решението на агенцията.

Точно след масовите убийства на украинци в Буча обаче в Хага беше създаден Международен център за разследване на престъпленията на руската агресия, който събира доказателства. През март Международният наказателен съд, чиято юрисдикция Москва не признава, издаде заповед за арест на Путин по подозрения за военно престъпление, свързано с депортирането на украински деца в Русия.

"Сегашната политическа класа в Русия е управлявала страната от дълги години, но жалбоподателят не е напуснал страната си по-рано, това е направил едва когато Русия е нападнала Украйна и е намерил удобен начин да легализира молбата си за международна закрила", смятат още от ДАБ.

В решението си съдът приема мотивите за отказ на ДАБ. В тях се признава, че министерството на отбраната на Русия е съобщило за изпратени новобранци на фронта, но президентът Путин е отрекъл това.

Съдът приема още, че "поради възгледите си и нежеланието си да служи в руската армия, жалбоподателят е възможно да отбие военната си повинност чрез алтернативна военна служба."

В същото време от началото на войната в Русия вече бяха издадени присъди за отказ на военни да се бият в Украйна.

Магистратите заключват, че "руснакът няма да бъде принуден против волята си да участва във войната в Украйна като наборен военно служещ, нито е преследван и няма риск от преследване заради участието му в митинги и протести против правителството или публикации от него в социални мрежи".

Решението, подписано от съдия Наталия Ангелова, не е окончателно и Павел Бочкарьов може да го атакува пред Върховния административен съд (ВАС).

В края на май ВАС окончателно отказа политическо убежище в България на руснака Александър Стоцки, избягал от Русия веднага след началото на войната срещу Украйна. 27-годишният руснак е бил наблюдател на изборите в щаба на московски опозиционни политици и поддръжник на платформата "Умно гласуване" на Алексей Навални. Въпреки решението, защитата на Стоцки подаде нова молба в ДАБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG