Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трудните дни тепърва предстоят". Русия предупреди, че ситуацията с наводненията се влошава


Жители на Орск се евакуират с надуваема лодка, 7 април 2024 г.
Жители на Орск се евакуират с надуваема лодка, 7 април 2024 г.

Десетки хиляди хора в Южна Русия и Казахстан се евакуират от едно от най-страшните наводнения в региона от десетилетия насам. До бедственото положение доведе бързото топене на снеговете в планината Урал заради необичайно високите температури.

Кремъл съобщи, че нивата на водата все още не са достигнали своя пик. По информация на местната власт повече от 10 хиляди домове са вече наводнени и хиляди други са изложени на риск.

Новината идва на фона на наводнението в руския град Орск в Оренбургска област след като близката река Урал проби язовирна стена през нощта на петък срещу събота. В понеделник преля и река Елшанка, която минава през града.

В Северен Казахстан ситуацията е по-критична. Там са евакуирани над 85 хиляди жители.

Няколко региона в двете страни са обявили извънредно положение.

"Трудните дни тепърва предстоят. Идва много вода. Владимир Путин и Касъм-Жомарт Токаев (президентите на на двете страни - бел.ред.) обсъдиха съвместните усилия на Русия и Казахстан за справяне с бедствието", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според последна информация от Министерството на извънредните ситуации на Казахстан, 3365 частни домове и 348 домакинства остават под вода.

Изпратени са 15 камиона с 300 тона хуманитарна помощ. Храна, палатки, дрехи, фенерчета и генератори за енергия са пристигнали в четири засегнати от наводненията области.

В Русия най-тежките наводнения са в Оренбургска област, след като стената на местния язовир беше пробита от близката река Урал на 5 април. По време на наводненията са загинали поне 5 души.

Жителите поискаха по-силна реакция от властите в Орск и настояха Путин да се намеси.

Във вторник Песков каза, че Путин не планира да посети Оренбургска област и добави, че президентът "работи по въпроса" от разстояние.

В някои райони на Орск водата е достигнала до прозорците на първите етажи и хората се придвижват с лодки. Медицинските центрове в града временно са спрели да оказват планова медицинска помощ.

Властите на Оренбургска област очакват пика на наводненията на 10 април. Пресслужбата на областния управител съобщи, че очакванията са ситуацията в региона да се стабилизира след 20 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG