Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът реши на първа инстанция, че 66 имота, върнати на Сакскобургготски, са на държавата


Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски

Софийският окръжен съд е признал на първа инстанция България за собственик на 66 недвижими имоти, върнати преди години на бившия престолонаследник Симеон Сакскобургготски, който тогава беше премиер. Това съобщиха от Министерството на земеделието. Решението не е окончателно.

Новината идва, след като през май 2023 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) постанови, че България трябва да му плати 1 635 875 евро плюс всички данъци, които могат да бъдат начислени, заради мораториума, наложен върху тези имоти.

През 2021 г. Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България заради наложения през 2009 г. мораториум. С него беше забранено на двамата да се разпореждат с имотите до приемането в сила на специален закон. Такъв обаче все още не е приет, а мораториумът продължава да действа върху всички имоти, върнати на семейството след падането на комунистическия режим.

В Страсбург беше представена експертиза, според която печалбата, която царят и сестра му биха могли да получат от дърводобив от 2009 г. до 2018 г., би била 2 054 319 лв.

Сега обаче Министерството на земеделието съобщи, че "след повече от десетгодишна съдебна битка" държавата е призната за собственик на имотите, които представляват гори и земи от горския фонд в Рила с обща площ от около 16 000 дка.

Производството по "казуса с т.нар. „царска” реституция" е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III (дядо и баща на Сакскобургготски), се отбелязва още в съобщението.

Въпросните имоти на практика са отнети от наследниците на двамата още през 1946 г., когато царското семейство е принудено от комунистическите власти да напусне България.

В него се припомня, че през 2019 г. беше сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията, и делото спрямо тях е прекратено. С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на имотите, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция им.

Първият дворец, който съдът даде на Симеон
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG