Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски военен самолет Ил-76 се разби на 300 км от Москва. На борда е имало 15 души


Место падения самолета в районе Северного аэродрома города Иваново
Место падения самолета в районе Северного аэродрома города Иваново

Руски военнотранспортен самолет Илюшин-Ил-76 се е разбил малко след излитане близо до военното летище Северни край град Иваново на около 300 км североизточно от столицата Москва.

На борда е имало 15 души - осем членове на екипажа и седем пътници, съобщи руското министерство на отбраната. Губернаторът Станислав Воскресенски написа, че пилотите са загинали. Съдбата на останалите не се съобщава. Телеграм каналът VChK-OGPU, свързан със силите за сигурност, твърди, че всички са загинали.

Това се случва, след като в края на януари друг самолет Ил-76 се разби в руската Белгородска област. Москва твърдеше, че на борда му е имало 65 украински военнопленици, транспортирани за размяна с руски граждани. Както и че самолетът е бил свален от украинските сили със западно оръжие. Киев обаче отрече това и съобщи, че има информация за само пет тела на загинали. Снимки от мястото на инцидента също не показаха да има десетки загинали.

По предварителна информация за сегашния инцидент един от двигателите на самолета се е запалил по време на излитане по неясни причини. Засега няма потвърждение дали това е така. Впоследствие машината се е разбила, като от мястото на катастрофата се издига стълб черен дим.

Според каналите Baza и 112 военнотранспортният самолет е паднал на територията на гробището край село Богородское. Самолетът е бил базиран в Твер и е извършвал тренировъчен полет в Иваново.

Според източници екипажът е опитал да направи аварийно кацане обратно на пистата, но не е могъл. Самолетът успял да се приземи преди това, но при удара е частично разбит. На мястото на инцидента работят службите за спешна помощ.

Комисия на главното командване на руските военновъздушни сили е излетяла към Иваново.

Военно летище приема самолети Ил-76, Ан-22, А-50, Ту-154, както и хеликоптери от всички типове.

Ивановска област се намира недалеч от Нижегородска, където тази нощ при удари с украински дронове предизвика пожар в един от най-големите руски нефтени складове. Такъв удар имаше и в Орловска област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG