Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ракети за ПВО, бронирани машини и дронове. САЩ дава допълнителна помощ от 400 милиона долара за Украйна


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

Американското министерство на отбраната обяви допълнителна помощ от 400 милиона долара за Украйна. Пакетът включва ракети за противовъздушна отбрана, бронирани автомобили и малки безпилотни самолети, съобщи Ройтерс.

Това е 43-ият пакет с военна помощ за Украйна, одобрен от САЩ. От нахлуването на Русия през февруари 2022 г. досега САЩ са предоставили на Украйна над 43 милиарда долара военна помощ.

Новият пакет за първи път ще включва разузнавателни дронове "Блек хорнет". Произведените в Норвегия микродронове вече са използвани в Украйна, след като са били дарени от британското и норвежкото правителство, съобщиха от норвежката компания Teledyne FLIR Defense. През април компанията сключи договор на стойност 93 млн. долара за доставка на малки разузнавателни дронове на американската армия.

Новият пакет от оръжейни помощи включва боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и усъвършенствани ракетни системи земя-въздух НАСАМС, преносими зенитни системи "Стингър, какт и боеприпаси за реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС", бронетранспортьори"Страйкър и други ракети и снаряди.

Държавният секретар Антъни Блинкен обърна внимание е на нападенията на Русия срещу украинските пристанища и инфраструктура след оттеглянето на Москва миналата седмица от Черноморската зърнена инициатива.

"Русия може да прекрати тази война по всяко време, като изтегли силите си от Украйна и прекрати жестоките си нападения срещу украинските градове и население. Докато това стане, САЩ, нашите съюзници и партньори ще стоим единна зад Украйна колкото дълго е необходимо", каза Блинкен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG