Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще дадат на Украйна ракети с голям обсег, пишат американски медии


Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски в Белия дом във Вашингтон, 21 септември
Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски в Белия дом във Вашингтон, 21 септември

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да предостави на Украйна усъвършенствани ракети с голям обсег, пишат американски медии, цитирани от Би Би Си.

Целта на ракетите е да помогнат на Украйна да си отвоюва окупираните от Русия територии. Те биха позволили на Киев да поразява руски цели далеч отвъд фронтовата линия.

Служители на администрацията на Байдън, запознати с въпроса, казали, че Украйна ще получи няколко ракети АТАКМС (ATACMS), съкращение на английски от Army Tactical Missile System или Армейски тактически ракетна система) с обсег до 300 километра.

Това съобщиха в петък две американски медии - Ен Би Си и "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани служители на админстрацията на американския президент Джо Байдън след срещата с украинския му колега Володимир Зеленски във Вашингтон ден по-рано. Според "Уолстрийт джърнъл" Байдън е обещал на Зеленски "малък брой" ракети АТАКМС, които ще бъдат изпратени през следващите седмици.

Информацията се разминава със съобщенията от четвъртък, когато Белият дом обяви нов пакет военна помощ за Киев, но без такива ракети.

Украйна настоява за такива ракети от дълго време, като САЩ се колебаят да ѝ предоставят такива от опасения, че това може да доведе до пряк сблъсък с ядрено въоръжената Русия, пише още Би Би Си.

Друг американски всекидневник - "Вашингтон пост", цитира няколко човека, запознати с разговорите, според които Киев ще получи ракети АТАКМС с касетъчни боеприпаси, а не с една бойна глава.

Информацията не е потвърдена от Вашингтон, нито от Киев.

В петък Москва съобщи, че ракети са поразили щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, разположен на незаконно анексирания през 2014 г. от Русия полуостров крим.

Украински военен източник каза на Би Би Си, че атаката е била извършена с ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow), каквито страната получава от Великобритания и Франция. Тези ракети имат обсег от над 240 километра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG