Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционираха "Москвич", "АвтоВАЗ" и още десетки компании заради войната в Украйна


Автомобил "Москвич-3"
Автомобил "Москвич-3"

Министерството на финансите на САЩ разшири списъка със санкции срещу Русия, като добави в него руските автомобилни предприятия "Москвич" и "АвтоВАЗ" - производителя на "Лада", и още десетки международни компании, които помагат на Кремъл да заобикаля досегашните санкции. Това съобщиха световните агенции късно в четвъртък.

Това е поредният пакет санкции, който САЩ налагат заради пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Те целят да окажат натиск върху Москва и да намалят способността ѝ да води военни действия срещу независим Киев.

Сега в новия санкционен списък са добавени още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, съобщиха Държавният департамент и министерството на финансите на САЩ. Те включват производителя на вагони "Трансмаш", автомобилостроителите "Автоваз" и "Москвич", както и производителят на самолетни двигатели "Союз" в Москва.

Санкции са наложени и на големи руски машиностроителни предприятия, металургични и минни корпорации. Сред тях са строителното подразделение на газовия гигант "Газпром" - "Газпромстрой", както и втората по големина руска компания за диаманти "АГД Даймондс".

На санкции са подложени и компании от трети страни, като например няколко турски фирми. За една от тях се смята, че доставя части за строителството на дронове в Русия, които тя използва в Украйна, а другата е изнасялa сензори и измервателни инструменти за Русия.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак благодари на правителството на САЩ за тази "решителна стъпка".

В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG