Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ нанесоха ответни удари по десетки цели в Сирия и Ирак, свързани с Иран. Багдад очаква "катастрофални последици"


Иракски мюсюлмани шиити от подкрепяната от Иран групировка "Катаиб Хизбула" размахват знамената на партията, докато вървят по улица, боядисана в цветовете на израелското знаме, по време на парада, отбелязващ ежегодния Ден на Кудс, или Деня на Ерусалим.
Иракски мюсюлмани шиити от подкрепяната от Иран групировка "Катаиб Хизбула" размахват знамената на партията, докато вървят по улица, боядисана в цветовете на израелското знаме, по време на парада, отбелязващ ежегодния Ден на Кудс, или Деня на Ерусалим.

Силите на САЩ са нанесли удари по десетки свързани с Иран обекти в Сирия и Ирак, съобщиха американски официални лица в петък.

Това се случи, след като на 28 януари при нападение с дрон в Йордания загинаха трима американски военнослужещи. Тогава Вашингтон обвини Техеран и се закани да отговори, но уточни, че не желае директна война с Иран.

"Нашият отговор започна днес. Той ще продължи по време и на места, които ние избираме", каза в изявление президентът на САЩ Джо Байдън. "Съединените щати не търсят конфликти в Близкия изток или където и да било другаде по света. Но нека всички, които биха искали да ни навредят, да знаят това: ако навредите на американец, ние ще отговорим", добави той.

В петък иранският президент Ебрахим Раиси каза, че Техеран също не търси военен конфликт, но ще отговори със сила на всяка държава, която заплашва Ислямската република.

По-рано Главното командване на САЩ потвърди ударите, като каза, че силите му "са извършили въздушни удари в Ирак и Сирия срещу силите "Кудс" на Революционната гвардия на Иран и свързани с тях милиционерски групи".

"Военните сили на САЩ нанесоха удари по повече от 85 цели, като многобройни самолети, включително бомбардировачи с далечен обсег на действие, летяха от Съединените щати", се казва в съобщението на Вашингтон.

"Обектите, които бяха поразени, включваха операции за командване и управление, центрове, разузнавателни центрове, складове за ракети и снаряди, складове за безпилотни летателни апарати, съоръжения за логистиката и веригата за доставка на боеприпаси на групировки на милицията и техните спонсори от Революционната гвардия на Иран, които улесняваха нападенията срещу американските и коалиционните сили".

Според сирийския Център за правата на човека най-малко 18 проирански бойци са били убити в Източна Сирия, а по данни на иракското правителство в Ирак са били убити 16 души, сред които и цивилни.

Говорител на иракския премиер Мохамед Шия ас Судани нарече американските удари "нарушение на иракския суверенитет" и изрази опасения от "катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона".

Министерството на външните работи на Иран също определи американските удари като "нарушаване на държавната неприкосновеност и териториална цялост" на двете страни и ги нарече "рискована стратегическа грешка на Съединените щати".

Представители на САЩ казаха по-рано, че атаката от 28 януари в Йордания носи "отпечатъците" на спонсорираната от Техеран милиция "Катаиб" на Хизбула в Ирак.

На 31 януари членове на "Катаиб Хизбула" в Ирак казаха, че "преустановяват" операциите срещу американските сили. Групировката съобщи, че паузата има за цел да предотврати "поставянето в неудобно положение" на иракското правителство, и намекна, че нападението с безпилотен самолет е било свързано с подкрепата на САЩ за Израел във войната в Газа.

БТА припомня, че около 900 американски военнослужещи са разположени в Сирия, а 2500 - в Иран в рамките на международната антиджихадистка коалиция, създадена с цел борба срещу "Ислямска държава" по времето, когато терористичната организация контролираше части от териториите на двете страни.

Поражението на ИД в Сирия беше обявено през 2019 г., а в Ирак - две години по-рано, но военнослужещите останаха в региона в региона, за да се борят срещу джихадистките клетки, които продължават да са активни.

От средата на октомври над 165 дрона и ракети бяха насочени срещу американските сили в Сирия и Ирак, но при тях нито един американски военнослужещ не беше убит допреди удара в Йордания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG