Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима американски военни са убити след атака с дронове в Йордания. Байдън обвини подкрепяни от Иран групировки


Сателитна снимка показва американската военна база, известна като Tower 22 , в Рукбан, Йордания, където според американските власти е извършено нападението. Снимката е от 12 октомври 2023 г.
Сателитна снимка показва американската военна база, известна като Tower 22 , в Рукбан, Йордания, където според американските власти е извършено нападението. Снимката е от 12 октомври 2023 г.

Трима служители на американската армия са убити, а най-малко 34 са ранени след атака с дронове в Йордания близо до границата със Сирия. Това съобщиха президентът на САЩ Джо Байдън и американски официални лица в неделя.

Това е първият смъртоносен удар срещу американски военни след избухването на войната между Израел и Хамас през октомври. Той представлява сериозна ескалация на напрежението в региона, отбелязват световните агенции.

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини подкрепяни от Иран групировки за атаката и каза, че страната му ще отговори на нея. В същото време Иран отрече да е замесен.

„Въпреки че все още събираме фактите за това нападение, знаем, че е извършено от радикални групировки, подкрепяни от Иран, действащи в Сирия и Ирак“, каза Байдън в изявление.
„Не се съмнявайте – ще потърсим отговорност от всички отговорни в момент и по начин, който изберем“, добави той.
По време на предизборно събитие в Южна Каролина Байдън призова за минута мълчание за тримата убити военнослужещи.
„Ние ще отговорим“, каза още Байдън, а министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин повтори тази заплаха.
"Иран няма връзка и няма нищо общо с нападението срещу американската база. Има конфликт между американските сили и съпротивителни групи в региона, които отвръщат на удара с ответни атаки", каза Иранското постоянно представителство към ООН в изявление, разпространено в понеделник.

Детайлите все още се изясняват, като Йордания по-рано каза, че ударът не е бил на нейна територия, а на сирийска.

Най-малко 34 души бяха ранени при атаката, но се очаква този брой да се промени, тъй като още хора са потърсили помощ, според изявление на Централното командване на САЩ.

Организацията "Ислямската съпротива в Ирак", която включва няколко радикални групировки, подкрепяни от Иран, пое отговорност за атаки срещу три бази, включително една на границата между Йордания и Сирия. САЩ не са назовали групировките, които смятат за извършители.
Нападението обаче разпалва страховете от по-широк конфликт в Близкия изток след ескалацията на войната в Газа. До нея се стигна след атаката на палестинската ислямистка групировка Хамас, която е обявена за терористична от САЩ и ЕС, срещу Израел.
Оттогава американските сили в региона са били атакувани повече от 150 пъти от подкрепяни от Иран групировки в Ирак и Сирия. Американски военни кораби също бяха обстрелвани от подкрепяните от Иран сили на хутите в Йемен, които редовно атакуват търговски кораби, преминаващи през водите на Червено море.

САЩ не участват в конфликта в Газа, но подкрепят Израел. Йордания е близък съюзник на САЩ в Близкия изток, като Пентагонът разполага там с около 3000 войници, често в подкрепа на действия в Сирия.

Американските войски са активни в Сирия през последните години, като се борят срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG