Връзки за достъпност

Извънредни новини

Соня Момчилова подкрепи позиция на СЕМ срещу отричането на клането в Буча. Журналисти искат оставката ѝ


Соня Момчилова
Соня Момчилова

Съветът за електронни медии (СЕМ) “категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча”.

Това се казва в позиция на медийния регулатор, публикувана на сайта му в четвъртък. Фактът, че липсва уточнение кои от петимата членове на съвета са я подкрепили, означава, че тя е била гласувана единодушно, включително и от председателката на СЕМ Соня Момчилова.

Въпросната позиция беше разпространена, след като над 20 журналисти поискаха с отворено писмо оставката на Момчилова, както и СЕМ да се разграничи от нея. Подписката беше изпратена на председателите на парламента и комисията по култура и медии в него.

Именно размишления на Момчилова за дезинформацията по време на войната на Русия в Украйна станаха повод за остра реакция от украинското посолство в София преди ден. Американската дипломатическа мисия също реагира.

По време на свое интервю пред влогъра Асен Генов в началото на седмицата Момчилова коментира, че “така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока”, добавяйки: “Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък.”

По този начин тя се усъмни в достоверността на международните разкрития за убийствата и мъченията, на които руската армия е подложила цивилното население на малкото предградие на Киев още в първите седмици от инвазията в Украйна, започнала през февруари 2022 г.

“Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година”, гласи позицията на регулаторния орган, разпространена в четвъртък.

Оттам добавят, че по повод войната в Украйна и свързаната с нея дезинформация съветът вече е наложил “имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната”. В позицията не се споменават имена на конкретни медии. По неофициална информация на Свободна Европа сред тях са партийните канали на БСП и “Атака” - БСТВ и “Алфа”.

“Скандално е, че докато ЕС полага усилия срещу хибридните тактики на Кремъл, председателят на българския медиен регулатор артикулира пропагандата на държавата-агресор и се конфронтира с официалната позиция на България и на европейското ни семейство по отношение на войната в Украйна”, пишат журналистите до парламента, настоявайки депутатите да приемат законови промени, които да дадат възможност членове на СЕМ да бъдат отстранявани, ако уронват с поведението си престижа на органа.

В сряда украинското посолство в София осъди коментара на Момчилова за убийствата в Буча, определяйки думите ѝ като “неприемливи и манипулативни”. Последва и реакция от американското посолство, което посочи, че отричането на разкритията за Буча е следствие от лъжи на “машината за дезинформация на Кремъл”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG