Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на Украйна осъди изказването на Соня Момчилова от СЕМ, че клането в Буча е пропаганда


Председателката на СЕМ Соня Момчилова
Председателката на СЕМ Соня Момчилова

Посолството на Украйна в България излезе с осъдителна позиция относно изказване на председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

Става въпрос за нейно изказване по повод убийствата, извършени от руската армия в украинския град Буча. Тя коментира случая по време на участието си в предаването „Контракоментар“ на Асен Генов. Там Момчилова каза:

„Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък“.

Буча е малък град край Киев, който беше окупиран от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града по улиците му бяха открити множество тела, а на няколко места бяха намерени масови гробове. Киев обвини руската армия в масови убийства и военни престъпления.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

България и Европейският съюз определят събитията в Буча като престъпления и подкрепят търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.

„Посолството на Украйна в България счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия“, пишат в позицията си от украинското посолство.

От там добавят, че след оттеглянето на от Буча в града са регистрирани 1400 убийства, множество изнасилвания, изтезания и други военни престъпления.

„Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО“, пишат още от посолството.

Събитията в Буча се превърнаха в един от символите на поведението на руската армия в Украйна. За действията на руската армия в града има множество разследвания и осъдителни позиции от страна на властите в Киев и международни организации, както и на няколко независими медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG