Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев твърди за убити руски командири в Севастопол. Местните власти съобщават за нова експлозия


Взрив в сградата на щаба на руския Черноморския флот в Севастопол, Крим, 22 септември
Взрив в сградата на щаба на руския Черноморския флот в Севастопол, Крим, 22 септември

Украинските военни сили съобщиха в събота, че руски военноморски командири са убити при атаката над Севастопол ден по-орано.

Тогава руското външно министерство съобщи, че щабът на руския Черноморски флот в града, който се намира на незаконно анексирания от Русия полуостров Крим, е бил ударен от ракета. По-късно Украйна пое отговорност за атаката.

Според Киев тя е била насочена към "среща на ръководството на руския флот" и е довела до голям брой жертви. "Подробностите за атаката ще бъдат разкрити възможно най-скоро, а резултатът е десетки убити и ранени обитатели, включително висши командири на флота", съобщиха украинските военни.

Сградата щаба е тежко повредена. Руското министерство на отбраната съобщи, че след удара е изчезнал един войник и че няма цивилни жертви.

По-късно в събота сутринта в Севастопол беше чута нова мощна експлозия и беше обявена "ракетна опасност". След експлозията в събота в района се е издигнала колона дим. Според редица съобщения там се намира арсеналът на Черноморския флот.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развозжаев написа в Телеграм, че има паднали отломки от свалена ракета.

Малко след експлозията в редица райони на града са прозвучали сирени. Морският пътнически трафик е преустановен. След обявената от руските власти "ракетна заплаха" на жителите е било препоръчано да се скрият в убежища. До момента няма съобщения за повторни експлозии. Украинските военни не са коментирали случая.

Крим е ключова цел на украинската контраофанзива. Ударите над Севастопол идват на фона на все по-чести атаки с дронове над полуострова през последните седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG