Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборите за президент в Северна Македония. Какво трябва да знаем


Гордана Силяновска-Давкова от националистическата ВМРО-ДПМНЕ
Гордана Силяновска-Давкова от националистическата ВМРО-ДПМНЕ

В сряда започва първият кръг на президентските избори в Северна Македония. На него ще се състезават седем кандидати, а в основата на дебата остават присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС) и добавянето на българското малцинство в конституцията.

Новината идва на фона на усилията на Северна Македония да се присъедини към ЕС. След подписване на френското предложение за решаване на спора на България и Северна Македония през 2022 г., Скопие се ангажира с промени на конституцията си, като добавянето на българите в нея е една от тях.

Макар президентът в Северна Македония да има предимно представителни функции, промените в конституцията са основната политическа тема.

На 8 май, заедно с очаквания балотаж от президентските избори, ще се проведат и парламентарните избори в страната.

Кои са кандидатите

Основните кандидати на изборите в Северна Македония са настоящият президент на страната Стево Пендаровски от Социалдемократическата партия (СДСМ) и професорката Гордана Силяновска-Давкова от националистическата ВМРО-ДПМНЕ.

Двамата са съответно първи и втори в избирателните листи. След тях ще бъде кметът Стевчо Якимовски от Гражданска опция за Македония (ГРОМ), който преди е бил част от СДСМ.

Четвърти в листата е Буяр Османи от най-голямата партия на етническите албанци в страната Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която доскоро управляваше заедно със СДСМ.

Пета е професорката Биляна Ванковска-Цветковска от Левицата, след нея е Арбен Таравари от албанските опозиционни партии в страната, а седми е кметът Максим Димитриевски, кандидат на ЗНАМ.

Какви са основните теми

Президентът в Северна Македония има ограничени правомощия и предимно представителни функции. Част от кандидатите искат промяна на това, както и промяната в начина на избор на президента.

Основната тема на президентските избори, както и на следващите ги парламентарни обаче, е приемането на Северна Македония в ЕС и нужната промяна в конституцията на страната.

Според Пендаровски, погледнато от външнополитически план изглежда, че "една европейска държава поставя условия”, но от вътрешнополитически план това означава в нея да бъде добавено "едно малко българско мнозинство", заедно с още няколко етнически общности.

Според последното преброяване в Северна Македония официално живеят 3504 души, които са декларирали, че са българи. Това е 0,19% от населението.

Пендаровски иска и албанският език да бъде добавен като официален език в конституцията. Официално албанците са най-голямото малцинство в страната.

"Българската идея е ясна - изцяло да приемем българския наратив и ние я отказахме. Остава само тези 3500 българи, едно малко българско малцинство, което живее тук, да бъдат вписани в конституцията заедно с още пет части от народи", каза Пендаровски.

Според Гордана Силяновска обаче са необходими "фундаментални конституционни реформи”. Партията, която я издига, се противопоставя на исканията за конституционни промени и често говори за "български диктат".

Буяр Османи смята, че страната трябва да се възползва от отворения прозорец за присъединяване към ЕС, а неговият пряк опозиционер - Арбен Таравари иска гаранция, че промените в конституцията ще са последното условие за присъединяване към ЕС.

Кой се очаква да спечели

Първоначалното очакване от президентските избори в Северна Македония беше, че Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ ще бъде победител.

Малко преди изборния ден обаче разликата между нея и Стево Пендаровски е близо до статистическата грешка. Това показва социологическо проучване, цитирано от БТА.

Запитани кой кандидат биха подкрепили, 20,4% от анкетираните посочват кандидата на ВМРО-ДПМНЕ. Същевременно 16,8% казват, че биха гласували за настоящия президент Пендаровски.

Около процент е разликата в подкрепата за опонентите в президентската надпревара в албанския политически блок. Арбен Таравари получава подкрепата на 7,9% от запитаните, а Буяр Османи - 6,6%.

Според социологическите проучвания ВМРО-ДПМНЕ се очаква да спечели и парламентарните в началото на май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG