Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит за заглушаване". В Северна Македония е арестуван журналист, разказал за предизборни манипулации


Сградата на МВР в Скопие
Сградата на МВР в Скопие

Журналистът Фуркан Салиу от Северна Македония, автор на разследване за готвени предизборни манипулации със социологически данни в полза проруската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, е арестуван в неделя на футболен мач. Телевизията IN7.tv публикува и видео от ареста.

Задържането му идва на фона на предизборната кампания в Северна Македония. На 24 април ще се състои първият тур на президентските избори, а на 8 май ще има балотаж и парламентарни избори.

В публикация в Портал Х Фуркан Салиу показа документ, изготвен от предизборния щаб на ВМРО-ДПМНЕ, който съдържа план в държавната МРТ (Македонско радио и телевизия) да бъдат представяни социологически проучвания с неверни данни.

От държавната медия определиха случващото се като неоснователна атака.

Заедно с Фуркан Салиу са арестувани и операторът и монтажистът на неговата медия Портал Х.

Тримата са задържани около 17 часа на стадиона на с. Средно Коняри (на около 3о км. от Скопие) по време на футболната среща между ФК "Коняри" и ФК "Куманово". В разпространеното от македонското МВР съобщение се казва, че са задържани при опит за саморазправа на публиката на домакините с футболистите на гостите.

Ф.С. (33 г.) и Н.Й. (26) от село Арачиново са арестувани за нападение на полицаи, а С.Б. (40) от село Арачиново е задържан за участие в сбиване, се допълва в съобщението. При проверка на лекия автомобил на единия от арестуваните в багажника му полицаите са открили пистолет.

"Oпит за заглушаване и сплашване"

Арестите предизвикаха реакция на Сдружението на журналистите в страната и Агенцията за аудиовизуални медийни услуги. Те призоваха полицията да не нарушава правата на Фуркан Салиу, а политическите партии - да не използват ареста му "в ежедневните си политически борби и за партийните цели на предизборната кампания".

Министърът на вътрешните работи, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ - Панче Тошковски написа в социалните мрежи, че разбира реакцията на журналистическата гилдия, но "полицията реагира еднакво на всяко нападение срещу полицай".


Във фейсбук профила си Фуркан Салиу отрича да е нападал полицаи и добавя, че това обвинение не може да бъде доказано. "Въпреки че всичко е записано, полицията изтри материалите в полицейското управление", казва той.

Салиу се оплаква, че колата му е претърсена без съдебна заповед и без неговото присъствие. И добавя, че пистолетът му е законно притежаван.

Управляващата партия в Северна Македония СДСМ осъди ареста на Фуркан Салиу, определи го като "недемократичен акт" и настоя за незабавното му освобождаване.

Според говорителя на СДСМ Дарко Каевски случилото се е заплаха за свободата, демокрацията и свободата на словото, гарантирани от Конституцията.

"За всички е ясно, че това е опит за заглушаване и сплашване, след като журналистът обяви афера, пряко свързана с ВМРО-ДПМНЕ", каза той.

Подкрепяният от СДСМ президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски също реагира. По думите му арестът го е върнал "към старите мрачни времена на Груевски, когато журналистите бяха прибирани в затвора, бяха бити и заглушавани".

Малко преди 23 ч. в неделя Фуркан Салиу беше освободен от ареста и посрещнат с ръкопляскания от събралите се пред полицейското управление.

От януари Северна Македония се управлява от служебен кабинет. Парламентът избра първия етнически албанец за министър-председател на страната -Талат Джафери, който беше председател на македонския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG