Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Македония за пръв път има премиер етнически албанец. Кой е Талат Джафери


Талат Джафери
Талат Джафери

Парламентът в Северна Македония избра първия етнически албанец за министър-председател на страната. Талат Джафери ще оглави служебно правителство, чиято основна задача е организирането на парламентарни избори на 8 май.

Новината идва, след като преди три дни досегашният министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски подаде оставка.

Според закона този временен кабинет управлява страната в рамките на 100 дни преди провеждането на избори. Това е практика, въведена през 2015 г. с посредничеството на Европейския съюз. Правителството начело с Джафери е третото служебно от 2016 г. насам.

61-годишният Джафери, който беше председател на македонския парламент, беше избран на 28 януари с 65 гласа "за" от общо 120 депутати. Представителите от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не участваха в гласуването. Тя предложи свой кандидат, но той не получи достатъчен брой гласове.

"Ще се застъпвам за етнически баланс и хармония между общностите", каза Джафери пред депутатите както на македонски, така и на албански език.

Съставът на правителството на Джафери няма да се различава съществено от този на Ковачевски. В него има две основни промени - министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика са представители на опозицията.

Джафери каза, че правителството ще продължи да работи за ускорена европейска интеграция на страната. Северна Македония започна преговори за членство в Европейския съюз през 2022 г.

Страната трябва да изпълни определени критерии, за да се присъедини, включително промяна на конституцията си, за да признае българско малцинство - много спорен въпрос поради припокриващите се история и култура на България и Северна Македония.

Албанското малцинство

Според последното преброяване на населението от 2022 г. в Северна Македония живеят 1,8 милиона души. От бях близо една четвърт се самоопределят като етнически албанци.

В страната има напрежение между мнозинството от населението, което се определя като македонци, и албанското малцинство от 1991 г. насам. Тогава с декларация за независимост страната се отделя от бившата федеративна република Югославия.

През 2001 г. напрежението прераства в шестмесечен въоръжен конфликт между правителствените сили и етническите албански бунтовници, обединени в Армията за национално освобождение.

Организацията се бори за откъсването на северозападната част на страната и присъединяването ѝ към Косово, където по-голямата част от населението се състои от етнически албанци.

Конфликтът приключва след намесата на международната общност с мирно споразумение, което дава по-големи права на албанското малцинство. Преди това то съобщава за дискриминация, ограничени възможности и представителство.

От Форино, през Белград, до Скопие

Талат Джафери е роден на през 1962 г. в село Форино, община Гостивар, близо до границата на Северна Македония с Албания. Основното си образование завършва в съседното село, а след това учи във Военната академия в Белград. Прави и специализации във военните академии в Скопие и Сараево.

В продължение на 6 години служи като старши офицер в Народната армия на бивша Югославия. След разпада ѝ той става офицер ов македонската армия.

През 2001 г. по време на въоръжения конфликт в страната Джафери дезертира и се присъединява към редиците на Армията за национално освобождение.

След потушаването на напрежението, на парламентарните избори през 2002 г., Джафери за първи път е избран за народен представител от редиците на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). От 2004 до 2006 г. е заместник-министър на отбраната.

На парламентарните избори през 2008 г. Джафери е преизбран за депутат, а през 2013 г. е назначен за министър на отбраната в правителството на Никола Груевски.

Назначението му провокира протести в Скопие, както и демонстрации в негова подкрепа, при които се стига до сблъсъци, има и ранени.

През 2014 г. той отново става депутат, а на 27 април 2017 г. е избран за председател на Събранието на Северна Македония. Това отново предизвиква недоволство от страна на ВМРО-ДПМНЕ, което доведе до нахлуване на протестиращи в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG